open-navfaktor-logo
search
Lik i djelo
Ko je kandidat za ministra unutrašnjih poslova: Ramo Isak bio dva puta osuđen...
Zastupnički dom Parlamenta FBiH danas na dnevnom redu vanredne sjednice, čije je održavanje uvjetovao visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, ima odluku o imenovanju Vlade FBiH, a ime Rame Isaka kao kandidata za ministra unutrašnjih poslova izazvalo je najviše pažnje jer je Isak dva puta osuđivan.
28.04.2023. u 09:46
get url
text

VEZANI TEKST - SBiH i NES izbačeni: Kako je "Trojka" našla rješenje za popunu Bradarinog spiska

Prema ranijem pisanju CIN-a, Općinski sud u Zenici je u decembru 2013. godine zbog nasilništva osudio Isaka na uvjetnu zatvorsku kaznu od šest mjeseci koja nije izvršena jer u roku od godinu dana nije počinio novo krivično djelo. Prema presudi, Isak je u centru Zenice svojim džipom prepriječio put drugom vozilu i uz psovke udarao vozača drškom pištolja u glavu.

Tri godine ranije osuđen je zbog prijetnji novinaru i tada je dobio uvjetno dva mjeseca zatvora.

Obje presude su brisane iz evidencije.

CIN je u tekstu iz 2021. godine naveo da Isaku ovo nije jedini put da je kršio zakon, te da je početkom 2000-ih dobio otkaz u policiji ZDK gdje je radio kao policajac.

- Isak Ramo je decertificiran iz razloga jer je pred Općinom, tadašnje Općine, a sada Grada Zenice, ispalio tri metka u zrak na svadbi svog velikog prijatelja i kuma jednog od njegovih sinova – pisao je CIN, dodavši kako je Isak kazao da jedino žali zbog toga što je pištolj bio službeni.

- Da sam opet na toj svadbi i da imam 15 (metaka, op. a.), ja bih ispalio svih 15 - rekao je Isak za CIN.

CIN navodi i da je Kantonalno tužilaštvo u Zenici protiv Isaka 2014. godine podiglo još jednu optužnicu zbog prijetnji. Prema optužnici, Isak je 2010. godine sa trojicom muškaraca proganjao sugrađanina: prvo su mu popriječili put BMW-ovim džipom, da bi ga, nakon što je počeo bježati, ganjali sa repetiranim pištoljima uz povike: "Pucaj, pucaj, ubij ga". Međutim, Općinski sud u Zenici je presudu odbio zbog zastare.

Isak je tada tvrdio za CIN da mu je sve montirano, dodavši kasnije: "Da je Allah htio da budemo meleci, mi bi bili meleci i ne bi griješili. To znači, svaki čovjek griješi".

Na dvije osude zbog nasilničkog ponašanja ukazali su nedavno i iz Upravnog odbora udruženja "BH novinari" kada su reagirali na prijetnje koje je početkom ove godine Isak uputio novinaru Žurnala Amarildu Gutiću.

- Prestani da pišeš o mojoj djeci, ponavljam ti, prestani da pišeš o mojoj djeci – ponavljao je prijetećim, bijesnim glasom, piše Žurnal u tekstu od 22. februara ove godine.

Prijetnje su upućene neposredno pred održavanje ročišta povodom tužbe koju je Isak pokrenuo protiv Žurnala.

VEZANI TEKST - Ramo Isak najavio napuštanje kluba zastupnika NES-a u Skupštini ZDK

- Zbog navoda u filmu "Bitka za policijskog komesara" podigao je čak dvije prijave za klevetu. Prvu je, prvostepeno, izgubio, što donekle može objasniti njegovu nervozu, ali ne i opravdati…. Prije nekoliko mjeseci, Isak je također prijetio našem novinaru. Tražio je od različitih osoba da mu poruče kako će se "konačno obračunati s njim". Na te prijetnje nismo reagovali, sve dok ih on jučer nije sam, pred svjedocima, izgovorio – naveo je Žurnal.

Isak je političku karijeru počeo 2006. godine kada je na općim izborima izabran u Skupštinu ZDK sa liste Bosanskohercegovačke patriotske stranke Sefer Halilović nakon čega je i delegiran u Federalni parlament. Poslije toga je od 2012. do 2014. bio vijećnik u Zenici. Bio je predsjednik Stranke za narod BiH, a potom i predsjednik Kantonalnog odbora Stranke demokratske aktivnosti sa čije je liste je opet izabran u Skupštinu ZDK, te u Dom naroda Parlamenta FBiH kao delegat u mandatnom period 2018-2022. I danas je zastupnik u Skupštini ZDK gdje je ušao kao kadar NES-a, ali je nedavno najavio izlazak iz Kluba zastupnika NES-a.

Njegov sin Arnel Isak je zastupnik u Parlamentu FBiH i danas treba glasati za svog oca. Arnel Isak je napustio NES i djeluje kao "samostalni zastupnik".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.