open-navfaktor-logo
search
Kakav je status radnika
Ko je ko u Sindikatu: Kurtović kaže da se Šatorović lažno predstavlja, da gleda samo lični interes
Samir Kurtović, predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnih ustanova u Federaciji Bosne i Hercegovine, reagirao je na tekst Faktora u kojem je sagovornik bio Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.
05.11.2023. u 10:37
get url
text

VEZANI TEKST - Plaće, godišnji odmori, otpremnine...: U državnoj službi sve po zakonu, u privatnom sektoru radnik u (ne)milosti poslodavca

U svom reagiranju Šatorovića je opisao kao "osobu koja se lažno predstavlja, komentariše državne službenike i namještenike Federacije BiH i javni sektor".

- Šatorovic iznosi javnosti lažne informacije, uposlenici organa uprave u FBiH nemaju jubilarne nagrade a naravno da se borimo da poboljšamo status uposlenika po svim drugim segmenitama prava.

Šatorović apsolutno ne predstvalja granske sindikate iz realnog i javnog sektora, predstavlja samo dio osnovnog obrazovanja za koje treba da se bori a ne da komentarise javni i realni sektor koje ne predstavlja. 

On samo predstvalje grane sindikata osnovnog obrazovanja, BH Telecom i HT Eronet, 19 granskih sindikata su na drugoj strani i imaju apsolutnu većinu od 2/3 članstva u Savezu samostalnih sindikata BiH, pored javnog sektora granskih sindikata, svi su granski sindikati iz realnog sektora u timu koji ima preko 2/3 članstva u SSSBiH. 

Ono što smo uspjeli kao jednstveni granskih sindikati, gdje posebno izdvajamo predsjednike granskih sindikata iz realnog sektora koji su sa Udruženjem poslodavaca Federacije BiH potpisali osam Granskih kolektivnih ugovora za uposlenike iz realnog sektora, a sve u cilju poboljšanja statusa uposlenika po pitanju plata, toplog obroka, godišnjih odmora i drugih benefita kako bi zaustavili proces odlaska radnika iz realnog sektora iz BiH i uskladili primanja sa rastom indeksa potrošačkih cijena.

Naših 19 granskih sindikata nikad ne osporavaju rad sindikalaca i borbe za njihova prava, dok Šatorovic narušava članove sindikata iz javnog i realnog sektora, što je dokaz da nije sindikalac nego osoba koja izgleda gleda samo svoj lični interes. 

Za sve navedeno postoje dokazi koje dostavljamo u prilogu gdje su potpisi i pečati 19 graskih sindikata. Pozivamo medije, posebno Faktor, neka Šatorović dostavi dokaze koga legitimno predstavlja.

Da bi se neko bavio uposlenicima organa uprave Federacije BiH morao bi dobro poznavati propise organa uprave. Mi kao sindikat se borimo da poboljšamo status uposlenika, da zaustavimo proces odlaska radnika iz organa uprave Federacije BiH. 

Pozivamo sve sindkalce da se bore za prava radnika i da imaju kvalitetan socijalni dijalog kako bi uspjeli zaštiti prava radnika i poboljšati njihov status.

U prilogu je dokaz jedinstva 19 Granskih sindikata u SSSBiH - naveo je Kurtović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.