open-navfaktor-logo
search
Nema baze podataka
Ko je kriv ako vozilo označeno kao neispravno u jednom entitetu, u drugom obavi tehnički pregled?
Zbog neuspostavljanja jedinstvene baze podataka o registraciji vozila u našoj zemlji, postoji mogućnost da vozilo koje je u jednom entetu označeno neispravno, zbog nemogućnosti uvida u bazu podataka, u drugom entitetu nesmetano obavi tehnički pregled.
11.02.2023. u 22:01
get url
text
Tehnički pregled
Tehnički pregled

Na ovaj propust su ukazali federalni revizori u Izvještaju o finansijskoj reviziji Federalnog ministarstva prometa i komunikacija za 2021. godinu.

Nema automatskog preuzimanja podataka 

- Odredbe Pravilnika o tehničkim pregledima vozila u vezi sa implementacijom videonadzora i normativa stupile su na snagu 31.12.2020. godine, nakon čega je, 21.1.2021. godine Ministarstvo komunikacija i prometa BiH godine obavijestilo nadležne institucije da su ispunjeni svi uvjeti za punu primjenu člana 73. Pravilnika o registraciji vozila.

Ovim članom utvrđeno je da nadležno tijelo u procesu registracije vozila prihvata dokaz o tehničkoj ispravnosti vozila sa bilo koje stanice tehničkog pregleda vozila koja je uvezana u informacioni sistem. Reagovalo je Udruženje stanica tehničkih pregleda, putem Privredne komore FBiH, navodeći da je implementiran samo manji dio odredbi Pravilnika - ukazuju federalni revizori.

Naime, ni u jednoj stanici tehničkog pregleda nije implementirano automatsko preuzimanje i pohranjivanje podataka u jedinstvenu bazu.

- Nije uspostavljen jedinstveni informacioni sistem, nego tri odvojena sistema koja zasebno dostavljaju podatke nadležnim institucijama. Ovo može imati za posljedicu da vozilo koje je u jednom entitetu označeno kao neispravno, zbog nemogućnosti uvida u bazu podataka, u drugom entitetu obavi tehnički pregled.

Stoga, predlaže se da se preispita ocjena o ispunjenosti svih uvjeta za primjenu člana 73. Pravilnika o registraciji vozila i odgoda primjene do pune implementacije Pravilnika o tehničkom pregledu vozila - stoji u revizorskom izvještaju.

U Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija smo upitali da li su od državnog ministarstva komunikacija i prometa tražili preispitivanje primjene člana 73. Pravilnika o registraciji vozila. 

"Nije bilo odgovora na upućenu inicijativu"

- Aktom Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine od 21.1.2021. godine nadležni organi za registraciju vozila dobili su obavještenje da su se stekli uvjeti za primjenu člana 73. Pravilnika o registraciji vozila, odnosno da se u toku postupka registracije vozila priznaju tehnički pregledi bez obzira na to gdje su izvršeni.

Federalni ministar prometa i komunikacija reagirao je na taj akt 10.2.2021. godine i poslao zahtjev resornom ministru za preispitivanje.

Na zahtjev Udruženja stanica tehničkog pregleda vozila pri Privrednoj komori Federacije BiH, s obzirom na to da nije bilo odgovora na upućenu inicijativu o preispitivanju, dostavljena je informacija Vladi Federacije BiH, te se federalni premijer, prema usvojenom zaključku, obratio Vijeću ministara BiH i resornom Ministarstvu komunikacija i transporta BiH, sa prijedlogom da se preispita utemeljenost navedene obavijesti.

Reagirao je ministar Vojin Mitrović, ukazujući da se propisi donose u saradnji sa nadležnim organima, kao i na potrebu adekvatnijeg nadzora nad radom stanica, ali nije bilo promjena u smislu priznavanja pregleda na cijeloj teritoriji BiH.

U principu svakako zagovaramo da se pregledi priznaju na cijeloj teritoriji BiH, ali insistiramo na punoj primjeni Pravilnika, nakon čega će se osigurati i uvjeti za adekvatniji nadzor na cijelom području Bosne i Hercegovine - odgovorili su nam iz Ministarstva.

Iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH nam nije odgovoreno da li je preispitana ocjenu o ispunjenosti svih uvjeta za primjenu člana 73. Pravilnika o registraciji vozila. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.