open-navfaktor-logo
search
Salva uvreda
Ko je pravi, a ko krivi Srbin: Zašto se Dodik obrušio na Mirka Pejanovića i Bogića Bogićevića
Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik na društvenim mrežama obrušio se na Mirka Pejanovića i Bogića Bogićevića. Posebno na Bogićevića koji je za Dan državnosti Bsone i Hercegovine gostujući u Centralnom dnevniku Face TV govorio i o Dodiku, povlačeći paralelu sa Miloševićem, njegovom tadašnjom političkom i vojnom snagom, uz naglašavanje da je na kraju proglašen balkanskim kasapinom.  
28.11.2023. u 12:58
get url
text

- Bogić Bogićević, kao i Mirko Pejanović, nisu nikakvi Srbi, već izdajnici srpskog naroda - poručio je Dodik između ostalog. 

Na njegove uvrede reagirao je državni zastupnik Saša Magazinović. 

- Uvrede koje je Milorad Dodik uputio Bogiću Bogićeviću i Mirku Pejanoviću nazivajući ih izdajnicima srpskog naroda dio je prisutnog primitivnog narativa u Bosni i Hercegovini gdje obični smrtnici sebi uzimaju za pravo da sude o drugima i određuju ko je dobar, a ko loš Srbin, Hrvat, Bošnjak. Oni koji to rade misle da su u sukobu sa neistomišljenicima, a zapravo su u sukobu sa osnovnim civilizacijskim vrijednostima i ljudskim pravima i slobodama.

Svi smo mi prolazni. Ljudi će nas se sjećati po našim djelima, a ne po onome šta smo sami o sebi mislili. Neki to mogu shvatiti, a za neke je to previše za razumjeti. Posebno za ljude okružene tapšačima po leđima i ljudima koji se na silu smiju na njihove ni malo duhovite šale. Vrijeme je najbolji sudija - naglasio je Magazinović. 

Šta je to konkretno "naljutilo" Dodika? Bogićević je rekao da "malo precjenjujemo Dodika, a sebe potcjenjujemo".

- Mislim da nanosi štetu samo sebi! Radio sam sa čovjekom koji je imao veću moć od svih premijera i predsjednika - Slobodan Milošević. Ovi danas nisu mu ni blizu! On je na Ušću okupljao 2 miliona ljudi, govorio im je, a sada svi na radna mjesta - i oni se raziđu. Danas je mnogo lakše biti u gomili nego stajati sam. Poslušnici koji klimaju glavom nanijeli su više zla nego svi ratovi na svijetu! Nemam strah od takvih grupa i tih poslušnika. Strah je najveća opasnost. Trideset godina imamo međunarodne zvaničnike ovdje, ne vjerujem svima njima. Jučer ste govorili o jednom od njih, o Seldowitzu! Mi imamo instituciju koja je zadužena za vojni dio Dejtonskog sporazuma, zašto od njih ne tražimo odgovore? Htio bih da ohladimo ponekada bez straha i tenzija jer ako mi sami ne možemo urediti ovu zemlju po mjeri čovjeka, pitanje je da li je i zaslužujemo?! Ostavimo retoriku, pokušajmo djela ocjenjivati. Ako pitate strance za ono što Dodik radi - reći će vam šta je on uradio konkretno? Da li je proglasio nezavisnost RS-a? Mislim da malo pretjerujemo na svoju štetu - precjenjujemo Dodika, a sebe potcjenjujemo. Rat je završen prije 30 godina, analiza bi trebala biti šta smo radili posljednjih 30 godina? 

Nije prvi put da Dodik vrijeđa. Nema većih uvreda koje sam ja vidio nego kada je vrijeđao Schmidta, da je turista, nacista, fašista. Mene može uvrijediti samo onaj kojem ja dopustim da me vrijeđa! Uvreda se ne može primiti ako je ja ne prihvatim. Kada je doneseš, a ja je ne prihvatim, ona ide kući s tobom.  Treba odgovoriti na uvrede, ne treba ih preskočiti! Imao sam priliku da radim sa Slobodanom Miloševićem na sjednicama - imao je skoro najveću vojnu moć u Evropi. On je otišao u Dejton da predstavlja bosanskohercegovačke Srbe uz blagoslov patrijarha Pavla. Milošević je bio najpopularniji pregovarač o kojem je pisala sva američka štampa! Po povratku iz Dejtona, proglašen je balkanskim kasapinom - kazao je između ostaloga Bogićević prije tri dana.  

Mirko Pejanović, član ratnog Predsjedništva RBiH, na Dan državnosti govorio je za BHT. 

- Dodik se vratio na politiku Radovana Karadžića i sa tom politikom će i završiti kao Radovan Karadžić. Ja od 2010. nemam s njim komunikaciju. Ja znam šta je doprinio za ovu zemlju u dobru, ja mu poručujem da ne ide u zlo. Da se odmakne od ugrožavanja mira, da se odmakne od urušavanja institucija BiH, da se približi prihvatanju evropskih standarda, jer mi koji živimo u BiH – naš život je satkan od one sreće u kojoj je sreća jednaka i za Srbe i za Hrvate i Bošnjake i Jevreje. Prema tome zajednički život, tolerancija i evropska budućnost - dodao je Pejanović.

Mnogi se i danas pitaju kojim bi smjerom otišla historija da je na sjednici Predsjedništva SFRJ 12. marta 1991. godine usvojena odluka o uvođenju vanrednog stanja u Jugoslaviji i podizanju borbene spremnosti JNA.

Odluka kojom je srbijansko rukovodstvo pokušalo legalizirati uvođenje vojne uprave u Sloveniji i Hrvatskoj i legalizirati upotrebu JNA protiv nezavisnosti ovih republika nije usvojena zahvaljujući jednom Srbinu - Bogiću Bogićeviću, tadašnjem bh. predstavniku u jugoslavenskom predsjedništvu. Izvršen je silan pritisak da se izglasa uvođenje vanrednog stanja u cijeloj Jugoslaviji, te praktički izvrši vojni udar kojim bi se uvela vojna hunta po mjeri Srbije na čelu sa Slobodanom Miloševićem.

Ali Bogić Bogićević je presudio. Bio je čovjek koji je tada istupajući moralno i principijelno, rekao odlučno "ne".

Promiloševićevski članovi Predsjedništva SFRJ računali su na njegov glas kao Srbina, ali na njihovo iznenađenje Bogićević je dao glas protiv.

- Ja jesam Srbin, ali ne po profesiji - rekao je tada Bogićević.

Krajem 2020. godine tablodit "Informer" koji je pod direktnom kontrolom Aleksandra Vučića objavio je "šokantnu" vijest da je Srbin kandidat za gradonačelnika Sarajeva. Iz teksta koji su objavili, jasno je da ne mogu prežaliti što se Bogićević kao Srbin nije pridružio Miloševićevim krvavim pohodima u Jugoslaviji. Naravno, a što je strategija beogradskog režima, istaknuto je da je Milošević spašavao Jugoslaviju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.