open-navfaktor-logo
search
Velika Kladuša
Ko je ukrao pečat: Kćerka Fikreta Abdića saslušana u policiji, šta o svemu kaže Tužilaštvo USK
Po naredbi Općinskog suda Velika Kladuša, a na zahtjev Tužilaštva USK službenici MUP USK-a, Policijske stanice Velika Kladuša sinoć su izvršili pretres prostorija Općinskog organa uprave općine Velika Kladuša, kao i porodične kuće osumnjičenog lica u cilju utvrđivanja potpunog i pravilnog činjeničnog stanja i dokumentovanja krivičnog djela oduzimanje ili uništenje službenog pečata ili službenih spisa iz člana 367 Krivičnog zakona FBiH.
04.04.2020. u 20:17
get url
text

- U istom cilju su, po nalogu Tužilaštva saslušani svjedoci i ispitano osumnjičeno lice, a nastavit će se poduzimati i druge istražne radnje do potpunog rasvjetljavanja ovog djela - kazala je Irena Marjanović Čavkić, portparolka Kantonalnog tužilaštva.

Službeni pretres zgrade Općine vezan je za posljednja dešavanja u vezi Općinskog vijeća, čiji pečat je prema izjavama predsjedavajućeg Općinskog vijeća Fikreta Bašića, prisvojila Edina Abdić Pleho. 

Bašić je na vanrednoj sjedinici održanoj 1. aprila obavijestio članove Kolegija da je mu je onemogućen pristup pečatu Općinskog vijeća. Pred početak Kolegija on je to prijavio policiji i dao izjavu. Pristup pečatu mu je, kako je istaknuo, onemogućila Edina Abdić Pleho, zastupnica u skupštini Unsko-sanskog kantona, koja nije uposlenik Organa uprave općine Velika Kladuša, već je kćerka načelnika općine Fikreta Abdića i provodi vrijeme u njegovom kabinetu, dok je on izvan BiH.

Pečat Općinskog vijeća otuđen je nakon sjednice, na kojoj je doneseno nekoliko izuzetno značajnih odluka koje se tiču daljeg funkcioniranja općine u vremenu pandemije koronavirusa.

Općinsko vijeće Velike Kladuše je 31. marta usvojilo Budžet, a samo dan poslije Općinski načelnik sam je proglasio budžet općine Velika Kladuša u Službenom glasniku. Predsjedavajući Vijeća nije mogao pečatom ovjeriti usvojenu Odluku o Budžetu i ostale donesene odluke sa sjednice Vijeća, jer je istom bio onemogućen pristup pečatu. Nakon ovih dešavanja, stranke dosadašnje opozicije u Vijeću na press konferenciji održanoj u utorak, 2. aprila najavile su da će o ovim dešavanjima obavijestiti nadležne institucije, pa je i sinoćnja policijska akcija kao i aktuelna istraga rezultat toga.

Iako je ranije javljeno da je uhapšena Edina Abdić Pleho, zastupnica Laburističke stranke BiH u Skupštini USK-a ona je ispitana u Policijskoj stanici, a nakon toga puštena je kući. Ona je demantirala da je ukrala pečat. 

Čavkić - Marjanović je potvrdila da u sinoćnjoj akciji nije bilo uhapšenih lica niti je predložen pritvor za bilo koje osumnjičeno lice, objavio je usn.co.ba. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.