open-navfaktor-logo
search
Šta je istina
Ko je više od pet godina radio na zakonu o civilnim žrtvama rata a kome se pokušavaju pripisati zasluge?
Civilne žrtve rata u Federaciji Bosne i Hercegovine nakon 30 godina konačno će dobiti svoj zakon. Ovaj zakon je usvojen na Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH i da bi stupio na snagu neophodno je da ga potvrdi Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.
26.07.2023. u 20:42
get url
text

Na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma FBiH koja je održana 25. jula od pojedinaca iz parlamentarne većine su se mogli čuti hvalospjevi upućeni novom federalnom ministru rada i socijalne politike Adnanu Deliću i sadašnjoj Vladi Federacije Bosne i Hercegovine što je zakon pripremljem a potom uvršten na dnevni red sjednice i donesen.

Međutim, istina je nešto drugačija. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na čijem čelu je bio premijer Fadil Novalić je 2019. godine prihvatila inicijativu Skupštine Zeničko-dobojskog kantona za donošenje jednog ovakvog zakona.

Na izradi zakona radilo se nekoliko godina. Prethodna vlada je sarađivala sa nevladinim sektorom, udruženjima, federalnim parlamentarcima, Unijom civilnih žrtava rata FBiH... Veliki doprinos su dali uposlenici, stručno osoblje Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Također, da jučer nije bilo ruku zastupnika SDA, Prijedlog zakona o civilnim žrtvama rata ne bi ni bio uvršten u dnevni red sjednice, o njemu se ne bi ni raspravljalo jer parlamentarna većina nije imala dovoljno ruku.

- Moram izraziti lično zadovoljstvo što je ova dugogodišnja tematika, problem, neugodna čak tema za ovo društvo došla do svog kraja. Na zakonu je rađeno i duže od pet godina. Dugo se društvo bori sa ovim problemom da bi se to finaliziralo donošenjem zakona. Mnogo sam upoznat sa zakonom, razumijem ga i mnogo smo vremena potrošili na to. To je bio razlog da se usvoji i dnevni red, pa smo poslije toga progutali mnogo neugodnosti, ali ovo je vrijedno.

U zakonu su ugrađeni svi principi koji su u skladu sa politikom SDA. Riječ je o temi koja dugo opterećuje društvo i sa ovim zakonom će biti stavljena tačka na to - kazao je u svom obraćanju u Zastupničkom domu FBiH zastupnik Fadil Novalić, bivši premijer Federacije BiH.

Zakon o civilnim žrtvama rata je jedinstven u svijetu jer po prvi put uvodi u pravo djecu rođenu iz čina ratnog seksualnog nasilja, što je konačno institucionalni prekid tišine. Ta djeca više neće biti nevidljiva u društvu.

Također, ukida se rok posebnim kategorijama, odnosno žrtvama silovanja za prijavljivanje silovanja. Dakle, sve žene i muškarci koji su silovane u proteklom ratu, mogu da se prijave do kraja života i ostvare pravo u zakonu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.