open-navfaktor-logo
search
Traje dvije godine
Ko koči: Novi izgovor zašto je zapela provjera diploma u institucijama BiH
Provjera diploma svih zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine po svemu sudeći još dugo neće biti provedena u praksi iako su prošle skoro dvije godine otkako je Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine ovo zatražio.
04.02.2022. u 07:33
get url
text

Iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine stigao je novi izgovor zašto je zapela provjera diploma, odnosno donošenje odluke o provjeri kvalifikacija svih zaposlenih u institucijama BiH.

Sada se, prema odgovoru koji smo dobili iz Ministarstva civilnih poslova, čeka ishod upravnog spora koji je pokrenuo Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo na rješenje Agencije za zaštitu ličnih podataka Bosne i Hercegovine, a tiče se provjere validnosti diploma koje osporava državna agencija.

VEZANI TEKST - Zašto nije počela provjera diploma u institucijama BiH: Već godinu usvajaju, povlače, dorađuju

Prethodno je Ministarstvu civilnih poslova BiH trebalo godinu dana da Vijeću ministara Bosne i Hercegovine dostavi odluku o provjeri diploma svih zaposlenih u bh. institucijama. Međutim, odluka je u maju prošle godine skinuta s dnevnog reda na zahtjev ministra pravde Bosne i Hercegovine Josipa Grubeše "radi dorade".

U međuvremenu je Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH ostala pri stavu da je "dovođenje pod sumnju svih javnih isprava štetno za javni interes jer se takvim postupanjem narušava pravna sigurnost".

Postavlja se pitanje zašto je provjera validnosti diploma štetna za javni interes i kako eventualno otkriće lažnih diploma narušava pravnu sigurnost.

Mirjana Marinković-Lepić, zastupnica Naše stranke u Parlamentarnoj skupštini BiH, čiju je inicijativu za provjere diploma usvojio Zastupnički dom prije dvije godine, kazala je da provjere koče svi zajedno u Vijeću ministara BiH.

- Duboko su svjesni ili imaju saznanja da postoje diplome koje nisu validne. A glavni kočničari provjera diploma su ministrica civilnih poslova (Ankica Gudeljević) i ministar pravde (Josip Grubeša) – dodala je Marinković-Lepić.

Istakla je da se Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH nije petljala kada su vršene provjere diploma na federalnom nivou, a sada se petlja i na kantonalnom nivou.

Podsjetila je na mišljenje ombudsmena za ljudska prava da je provjera diploma zaposlenih u institucijama javni interes, te da se ovdje ne radi o ličnim podacima, kako to tvrde iz Agencije za zaštitu ličnih podataka.

- Ne poštuje se instrukcija i mišljenje institucije koja je nadležna za zaštitu ljudskih prava. To je sve sprega unutar vladajućih struktura u Parlamentu i Vijeću ministara. Ovo je opstruiranje. Sada se čeka ishod upravnog spora. Jučer sam kontaktirala Ured za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo, još nema sudske odluke – kazala je Marinković-Lepić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.