open-navfaktor-logo
search
(Ne)saradnja
Ko krši Protokol, Tužilaštvo Srbije ili BiH: Zašto Gordana Tadić ne traži izručenje Edina Vranja?
Da li je glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić zakasnila tri godine sa dopisom Tužilaštvu za ratne zločine Srbije u slučaju bivšeg visokopozicioniranog kadra FMUP-a Edina Vranja, kojeg je Beograd uhapsio po potjernici iz 2018. godine? Ili je Tužilaštvo za ratne zločine Srbije tri godine šutjelo o ovom slučaju?
13.09.2021. u 14:55
get url
text

Današnjim saopćenjem za javnost iz Tužilaštva BiH potvrđeno je između redova da se Tadić nije pridržavala Protokola između Tužilaštva BiH i Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije koji je usvojen 2013. godine.

Još jednom je potvrđeno i da nema saradnje na temelju ovog protokola između dvaju tužilaštava jer je Tadić o hapšenju saznala iz medija, a da od kolega iz Beograda nije dobila nikakvu zvaničnu obavijest. U tom slučaju, ako Tadić u roku od tri mjeseca nije obavijestila kolege u Srbiji da se ne vodi postupak protiv Vranja, a oni nisu to isto uradili u vezi sa svojim istragama, onda se Protokol krši.

VEZANI TEKST - Za šta ga terete: MUP Srbije se oglasio povodom hapšenja Edina Vranja

Srbija je bila dužna dostaviti ne samo ime Edina Vranja, već spiskove sa imenima svih osoba koje se sumnjiče za ratne zločine, a na temelju krivičnih prijava koje im uredno već dvije decenije dostavljaju iz Banje Luke. Isto tako, Tužilaštvo BiH je bilo dužno dostaviti Srbiji imena svih osoba protiv kojih su obustavljene istrage.

Ono što je ključna stvar, jeste da su sve osobe koje Srbija progoni i hapsi na granici, u svakom trenutku dostupni bh. pravosuđu i one bi se uredno odazvale na sudske pozive.

- U odnosu na prijavljenog Edina Vranja i još nekoliko osoba, 26.12.2018. godine donesena je naredba o neprovođenju istrage, na koju u odnosu na prijavljenog Edina Vranja nije bio izjavljen prigovor. Tužilaštvo BiH je o svemu navedenom hitno proslijedilo upit prema Tužilaštvu za ratne zločine Srbije, u kojem su zatražene detaljne informacije, te je proslijeđena Naredba o neprovođenju istrage, koja je postala konačna u Bosni i Hercegovini – navodi se u današnjem saopćenju.

Tadić je već danas od Tužilaštva za ratne zločine Srbije, ne samo trebala tražiti dodatne informacije ili poslati Naredbu o neprovođenju istrage, već uputiti zahtjev za ustupanje predmeta i istovremeno tražiti izručenje Edina Vranja Bosni i Hercegovini.

Ona je bila dužna, shodno Protokolu, davno obavijestiti srbijansko tužilaštvo da nema istrage protiv Vranja, a isto tako i Beograd je bio dužan poslati obavijest Tužilaštvu BiH da je Vranj za njih osumnjičenik te da se nalazi na njihovoj potjernici.

Ukoliko se dogodi kao u slučaju Huseina Mujanovića i Osmana Osmanovića, koji truhnu u beogradskom zatvoru, da Tadić preskoči Protokol iz 2013. godine, te počne pisati zamolnice preko ministarstava pravde dviju država, i Edin Vranj ostat će u nekom beogradskom zatvoru, a Srbija će odbijati da ga izruči našoj državi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.