open-navfaktor-logo
search
Pitali smo
Ko može primiti treću dozu, u kom vremenskom periodu, mogu li revakcinisani Sinopharmom dobiti Pfizer vakcinu
Na području Kantona Sarajevo počela je vakcinacija trećom dozom vakcine protiv COVID-19.
21.11.2021. u 12:22
get url
text

Prema riječima dr. Anise Bajramović, specijaliste epidemiologije u JU Zavod za javno zdravstvo KS, svaka osoba starija od 18 godina ima pravo primiti Moderna vakcinu kao treću dozu, do isteka zaliha.

Naredne sedmice spuštanje dobne granice

- Naravno, da i imunokompromitirana djeca, starija od 12 godina, koja imaju već primljene dvije doze, mogu dobiti ovu vakcinu u skladu sa preporukama Stručnog savjetodavnog tijela Federalnog ministarstva zdravstva – dodaje Bajramović.

Kaže kako i sve ostale vrste vakcina kao treću dozu mogu trenutno primiti: imunokomromitirani, uposlenici u zdravstvu, svi korisnici i uposlenici u staračkim domovima, te svi stariji od 70 godina.

Na pitanje, može li, primjera radi, osoba koja je primila prve dvije doze Sinopharm vakcine, kao treću dobiti Pfizer vakcinu, Bajramović je potvrdno odgovorila.

- Osoba koja to želi može sama otići u dom zdravlja i birati koju vrstu vakcine će primiti kao treću – istakla je Bajramović.

Kazala je da se naredne sedmice očekuje spuštanje dobne granice ispod 70 godina.

- Da li će to biti 65 plus ili 60 plus u ovom trenutku ne znamo. To očekujemo na prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS. I te osobe će također moći birati sve vakcine koje imamo na zalihama u tom trenutku, a bit će ih dovoljno – navela je Bajramović.

Dodajmo da do objave novih preporuka Stručnog savjetodavnog tijela (SST) Federalnog ministarstva zdravstva za imunizaciju, koje prati preporuke Svjetske zdravstvene organizacije, Evropske agencije za lijekove i Naučnog savjeta za hitne situacije, te sve naučne studije koje se bave ovim pitanjima, koje će se redovno i kontinuirano sastajati kako budu izlazile nove evropske i svjetske preporuke, na snazi su preporuke od 5. novembra:

- Treću dozu vakcine treba ponuditi onima koji nisu bolovali COVID-19, šest mjeseci nakon druge doze (za vakcine koje su predviđene u dvije doze) za mRNA i vektorske vakcine (Pfizer, Moderna i AstraZeneca), ili tri do šest mjeseci nakon druge doze inaktivirane vakcine (Sinopharm i Sinovac).

Vakcinacija različitim vrstama vakcina protiv COVID-19 moguća je:

- Pfizer – šest mjeseci nakon druge doze, a za imunokompromitirane kategorije, prema preporukama Stručnog savjetodavno tijela, nakon dva mjeseca od druge doze).

- AstraZeneca – šest mjeseci nakon druge doze.

- Johnson&Johnson – dva mjeseca nakon prve doze.

- Moderna – šest mjeseci nakon druge doze (za imunokompromitirane kategorije, prema preporukama SST-a, nakon dva mjeseca od druge doze). 

- Sinopharm i Sinovac – tri do šest mjeseci nakon druge doze.

Kao treću dozu moguće je primiti istu vrstu vakcine s kojom je započeta primarna serija, a moguće je i primiti vakcinu drugog proizvođača:

- Ako je osoba bolovala COVID-19, pa primila dvije doze u rasporedu preporučenom za određenu vrstu vakcine, nema još uvijek preporuke za primanje treće doze.

- Ako je osoba bolovala COVID-19, a nikada nije vakcinisana, prvu dozu će primiti tri do šest mjeseci nakon oporavka, a drugu dozu šest mjeseci nakon prve.

- Ako je osoba primila dvije doze vakcine, pa nakon toga bolovala COVID-19, nakon šest mjeseci od oporavka može primiti treću dozu.

U KS zadovoljni odzivom, u ZDK nisu

U JU Dom zdravlja KS kažu kako su zadovoljni odzivom građana za treću dozu. Prema riječima Armana Šarkića, glasnogovornika, sve je više građana koji dolaze kako bi primili treću dozu vakcine.

- Svi oni koji su bili ažurni za prvu i drugu dozu, jednaku ažurnost pokazuju i za treću dozu. Oni koji vjeruju da COVID-19 postoji i koji nemaju problema sa antivakserima, svakodnevno se javljaju na imunizaciju – naglašava Šarkić.

Istakao je i da je itekako dobar odziv građana za vakcinaciju protiv gripe koja je u Kantonu Sarajevo počela 11. novembra.

Podsjetimo, za ovu sezonu Zavod za javno zdravstvo KS nabavilo je 8.280 doza vakcina protiv gripe.

- Do 16. novembra utrošeno je 3.745 doza vakcina, što znači da je tim tempom do sada aplicirano oko 4.500 doza. Posebno bi pohvalio osobe starije od 65 godina i hronične bolesnike koji su zaista revnosni – naveo je Šarkić.

U Zeničko-dobojskom kantonu ne mogu se pak pohvaliti dobrim odzivom građana za treću dozu vakcine protiv koronavirusa.

Kako nam je kazao dr. Alis Kozica, epidemiolog, šef tima za imunizaciju u ZDK, vakcinacija trećom dozom počela je prije mjesec i za sada nema pretjeranog odziva građana.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.