open-navfaktor-logo
search
Banjalučka farsa
Ko o čemu Dodik o otcjepljenju: Ne smijemo se vezivati za Bosnu i Hercegovinu
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik kazao je večeras obraćajući se na akademiji koja je organizovana u Banjoj Luci, povodom neustavnog dana RS, da ima osjećaj da BiH ide u krivom pravcu, da se trebaju poslušati stavovi o vraćanju nadležnosti entitetima, kao i da je svjestan da ima onih koji njegove vizije smatraju nemogućim.
08.01.2022. u 21:12
get url
text
Milorad Dodik
Milorad Dodik

Poručio je kako RS "nije nastala iz inata i prkosa ni da bi bila ničiji trn u oku, nego iz straha da se ne ponovi genocid kakav su Srbi doživjeli u Drugom svjetskom ratu".

- Bori se da sačuva ono što su joj velike sile priznale nakon okončanja rata, na šta je i RS stavila svoj potpis. Mi smo jedina republika na svijetu koja mora iznova da se bori za ono što je prije 26 godina napisano i potpisano, ne znam ni za jedna dio svijeta u kojem se napadaju oni koji poštuju Ustav – rekao je Dodik

Rekao je i kako je BiH "velika nevolja i velika regresija", i da ju je "teško opisati, a posebno objasniti".

- U njoj nema vizije i ideje koja bi mogla da okupi u budućnosti. Ne smijemo ostati nostalgični sanjari. Često su nas tjerali da gutamo uvrede. Ne smijemo se vezivati za BiH, da ne bismo žalili kad neminovno odemo – kazao je Dodik.

Rekao je da svaki nacionalni pokret, pa i onaj u RS, ima za cilj da izgradi narodnu, vlastitu državu.

- BiH je u stanju parališuće krhkosti sa izgubljenim i uzaludnim traganjem za mogućim. Ostajanje u paraustavnoj BiH za nas je ostajanje pored puta. Potrebno je da se nađe volja i mudrost da se učini ono što je potrebno i što mora i striktno poštuje Ustav, inače će se BiH raspasti, a RS krenuti ka izlazu. RS mora da teži samostalnosti koja joj je data Ustavom BiH, a  ako to nije moguće, onda je potrebna afirmacija prava na samoopredjeljenje i nezavisnost - naveo je Dodik.

Dodao je i kako je "priča o građanskoj BiH iluzija, u kojoj se Srbi namjeravaju gurnuti u manjinu".

- Samo BiH zasnovana na Ustavu može proći. BiH je oblik koji je sahranio suživot. Pozivanje na suživot je farsa političkih Bošnjaka kojim žele da uspostave dominaciju – rekao je Dodik.

Poručio je i da će narod na referendumu odlučiti o novom Ustavu RS.

Dodik je podvukao da je jedini cilj mir i da nema druge ideje.

- Nemojte da nam prijetite i pokušavate da nas zastrašite. Pozivam sve u BiH i van BiH na normalan život u kojem se nikome neće nametati bilo šta. Ustav je jedini akt koji štiti BiH. RS ne ruši BiH, nego oni koji ruše Ustav. Svih ovih godina protiv RS na muslimanskoj strani su radile SAD, Velika Britanija i značaj dio Evropske unije – rekao je Dodik.

- Čestitam predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću dan RS, jer znam da je zagledan u RS i želi da se ovdje sačuva mir i dobro za naš narod – kazao je Dodik

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.