open-navfaktor-logo
search
Računi uredno stižu
Ko plaća dugove za komunalne usluge u praznim stanovima u Sarajevu
U Sarajevu je mnogo praznih zaključanih stanova, a računi javnih komunalnih preduzeća stižu svakog mjeseca, kao i tužbe za nagomilane dugove.
29.11.2022. u 08:09
get url
text
Vrata
Vrata

U jednu sarajevsku zgradu stigla je opomena iz Vodovoda i kanalizacije (ViK) za isključenje vode zbog nagomilanog duga, a stan je prazan već pet godina.

Da li je moguće nekome isključiti vodu ko stanuje u zgradi i kako ući u zaključani prazan stan, pitali smo odgovorne u Vodovodu i kanalizaciji.

- Preduzeće vrši isključenje dužnika u skladu za Zakonom o komunalnim djelatnostima i Uredbom o općim uvjetima za snabdijevanje vodom za piće, obradu i odvođenje otpadnih i atmosferskih voda u svim slučajevima kada tehnički uvjeti omogućavaju nesmetano samostalno isključenje dužnika – pojašnjavaju iz Vodovoda i kanalizacije.

Kako Vodovod i kanalizacija uopće može naplatiti račune, ako u stanu nema nikoga?

- Preduzeće ne vrši kontrolu praznih stanova niti za to ima ovlaštenja. Prema Uredbi obaveza vlasnika ili njegovih nasljednika (u slučaju smrti vlasnika) je da blagovremeno pismeno obavijeste preduzeće o svim promjenama. Također, i upravnik zgrade ima obavezu da u ime stanara zgrade dostavlja ViK-u podatke o svakoj promjeni u vezi s potrošnjom vode u zgradi. Preduzeće račune naplaćuje od vlasnika stana ili njegovih pravnih sljednika, kada se to utvrdi – kažu u Vodovodu i kanalizaciji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.