open-navfaktor-logo
search
Netačne tvrdnje
Ko podmeće laži o neredima na "Maršu mira": Rijaset Islamske zajednice u BiH demantirao MUP RS-a
Centralna bajramska svečanost povodom Kurban-bajrama, kojoj prisustvuje reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, prema ustaljenoj praksi održava se u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.
20.06.2022. u 20:27
get url
text

Tako će biti i ove godine, pojasnili su za Preporod.info iz Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, povodom tvrdnji navedenih u dokumentu MUP-a RS da će reisul-ulema dr. Husein-ef. Kavazović ove godine Bajram predvoditi u povratničkom džematu Liplje u Zvorniku.

U dokumentu koji je u javnost dospio označen kao službena zabilješka MUP-a RS-a se navodi da je "prema prikupljenim operativnim saznanjima, grupa ekstremno orijentiranih osoba sa teritorije Bužima planira da dana 9. jula 2022. godine u mjestu Liplje, grad Zvornik, prilikom obilježavanja vjerskog praznika Bajrama izazove nerede sa lokalnim stanovništvom srpske nacionalnosti, te izazove reakciju policijskih službenika MUP-a RS-a koja bi bila prikazana kao zloupotreba sile prema bošnjačkom stanovništvu.

Navedenog dana u mjestu Liplje, grad Zvornik, na bajramskoj molitvi trebao bi biti prisutan i reis IZ BiH Husein-ef. Kavazović te učesnici prethodno pomenutog "Marša mira".

Na danas objavljenu depešu MUP-a RS-a reagovali su i zvaničnici koji su u njoj spomenuti i, ocijenili, između ostalog, da se ovakvim dokumentima insinuira namjera Bošnjaka da izazivaju nerede, što nije prvi put, piše Preporod.info

Međutim, pokazalo se svaki put da je riječ o najavama fabriciranim i usmjerenim ka izazivanju nelagode i nemira.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.