open-navfaktor-logo
search
Odugovlačenje
Ko pored Ustavne komisije može Zastupničkom domu predložiti izmjene Ustava FBiH?
Omogućiti parlamentarnoj većini u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine da izglasa Vladu Federacije BiH i to ugraditi u Ustav Federacije Bosne i Hercegovine, suština je ustavnih promjena koje su predložile SDA, DF, SBiH i NES.
25.04.2023. u 07:47
get url
text

Amandmani na Ustav FBiH ovih stranaka proslijeđeni su Ustavnoj komisiji Zastupničkog doma FBiH, ali predsjedavajući Mladen Bošković (HDZ) još ne zakazuje sjednicu na kojoj bi se razmotrili pristigli prijedlozi i predložilo jedinstveno rješenje Parlamentu FBiH. Najnovije je, kako je planirano, zakazati poslije Prvog maja, a i do sada su praznici "krivci" što je nije zakazao.

S pravom se postavlja pitanje da li se jedino putem Ustavne komisije Zastupničkom domu mogu predložiti amandani na Ustav FBiH da bi se o njima glasalo ili to mogu činiti i zastupnici.

Ne vjerujem da će biti opstrukcija 

- Imali smo vrlo konsktruktivan sastanak sa HDZ-om gdje smo dogovorili da se nakon prvomajskih praznika sazove Ustavna komisija Zastupničkog doma FBiH, a na kojoj će se shodno Poslovniku Zastupničkog doma razmatrati aktuelna ustavna pitanja u vezi sa promjenom društvenih okolnosti. Riječ je o nametanju rješenja u izbornoj noći od OHR-a koja su se pokazala više kao rješenja za blokadu, a ne deblokadu. Očekujem da se ta komisija sazove, dobili smo uvjerenja od Mladena Boškovića, predsjednika Komisije, i vjerujem da će se držati svoje riječi - govori nam Admir Čavalić, predsjednik Kluba zastupnika SBiH u Zastupničkom domu FBiH, i dodaje:

- Ne vjerujem da će biti tu opstrukcija. E sada, ko može predlagati izmjene Ustava FBiH. Načelno svi, međutim amandmane, jasno je propisano ko može uputiti, to je određeni broj zastupnika, rukovodstvo Federacije... To tek nakon što se utvrde amandmani, a da bi se utvrdili potrebno je da imamo Ustavnu komisiju i ona treba da krene sa svojim radom.

Upitali smo da li je zaključak i dalje obavezujuću s obzirom na to da je rok za njegovu realizaciju istekao.

- Jeste rok istekao i koliko smo dobili informacije, to je zbog praznika. Nismo dobili naznake da će se blokirati rad Ustavne komisije. Postoje mehanizmi za sazivanje komisije, mislim da neće biti potrebe jer očekujem da se držimo ranije navedenog, da bude u maju, nakon praznika, čim se stekne prva prilika, da se sazove sjednica gdje će se otvoriti to pitanje ustavnih promjena. Dosta je stiglo prijedloga na adresu Ustavne komisije, članovi su dobili prijedloge i na bazi toga potrebno je otvoriti raspravu - kazao nam je Čavalić.

Razgovarali smo i sa Nezirom Pivićem, zastupnikom SDA u Zastupničkom domu FBiH, a koji je i član Ustavne komisije ovog doma.

- NES i SBiH su iskreno krenuli u razgovore o izmjenama Ustava FBiH. Bošković je bio dužan sazvati sjednicu, na to ga je obavezao Zastupnički dom. Ukoliko to ne učini, sjednicu može sazvati jedna trećina ove komisije - rekao nam je Pivić.

Pojašnjava da obaveza sazivanja sjednice ostaje i nakon isteka roka.

Da parlamentarna većina izabere Vladu FBiH 

Predsjednik Ustavne komisije je Mladen Bošković (HDZ), zamjenik je Elvir Karajbić (SDP), a članovi su Belmin Zukan (SDP), Feliks Vidović (HDZ, HSS SR, HSS...), Mirza Čelik (DF Željko Komšić), Rasim Smajlović (Povjerenje, NIP, SPU BiH), Nezir Pivić (SDA) i Adisa Kokić-Hinović (SDA).

Kada je riječ o predloženim ustavnim rješenjima koji bi doveli do imenovanja Vlade Federacije, DF je ponudio da parlamentarna većina odlučuje o Vladi FBiH, a koja bi bila trajno ugrađena u Ustav FBiH.

SDA je predložila rješenje koje neće pogodovati niti jednog političkoj, nacionalnoj grupaciji u FBiH. Ponudili su da ukoliko rukovodstvo FBiH ne uspije postići dogovor u roku od 30 dana kod imenovanja Vlade FBiH, tada svaki od članova rukovodstva može ponuditi svoju listu kandidata Zastupničkom domu i tada parlamentarna većina bira vladu u skladu sa kapacitetima. Dugoročno bi se na taj zaštitila država od bilo kojeg nacionalnog bloka i spriječilo njegovo betoniranje u vlasti.

Prema prijedlogu NES-a i SBiH, ukoliko se ne postigne saglasnost za imenovanje Vlade Federacije, odluku o imenovanju Vlade FBiH donosi predsjednik Federacije uz saglasnost jednog od potpredsjednika ili dva potpredsjednika bez saglasnosti predsjednika Federacije, u roku od tri dana nakon isteka roka, koju dostavljaju Zastupničkom domu na potvrđivanje većinom glasova.

Ako se odluka o imenovanju Vlade Federacije ne donese ni tada, predsjednik Federacije ili jedan od potpredsjednika u roku od tri dana od isteka roka prijedlog odluke dostavlja Zastupničkom domu na razmatranje i odlučivanje. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je izabrana nakon što je njeno imenovanje potvrdio većinom glasova Zastupnički dom Federacije.

Ukoliko Zastupnički dom ne potvrdi imenovanje Vlade Federacije, postupak će se ponoviti, a rok od 30 dana počinje teći narednog dana nakon što Zastupnički dom ne potvrdi imenovanje Vlade Federacije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.