open-navfaktor-logo
search
Pitali smo
Ko radnika obavještava da je stekao uvjete za penziju, koliko se čeka na rješenje o penzionisanju?
Ko obavještava radnika da je ispunio uvjete za penziju, koliko vremena prođe od predaje zahtjeva za penzionisanje Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje do dobijanja rješenja, samo su neke od nedoumica građana Federacije koji su pred penziju.
06.06.2022. u 07:58
get url
text

Kada je dokumentacija uredna, rješenje je u zakonskom roku 

- Mi ne obavještavamo radnike. Poslodavci vjerovatno obavještavaju, a i ljudi sami znaju i koliko okvirno imaju staža i koliko im je godina. Kod nas sve mogu provjeriti. Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju je propisao kada se, kome i na koji način, podnosi zahtjev za ostvarivanje prava na penziju.

Zahtjev se ne može podnijeti prije nego prestane radni odnos, tj status osiguranika. Rješenje može biti doneseno tek nakon podnošenja zahtjeva.

Zakonski je također i određen rok u kojem se donose rješenja. Postoje također i objektivne okolnosti koje utječu na dinamiku, odnosno vremenski rok u kojem će neki predmet biti završen - govori nam Tomislav Kvesić portparol Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Dodaje da ukoliko je dokumentacija koju stranka preda uredna, ukoliko je staž uredno plaćen, a podnosilac nema staža koji spada pod nadležnost nekog drugog nosioca osiguranja, predmet će biti riješen u zakonskom roku.

Inače, rok za rješavanja zahtjeva za penzije od trenutka kompletiranja dokumentacije, prema Zakonu o upravnom postupku, je od 30 do 60 dana.

"Nije nam cilj primiti neosnovane zahtjeve" 

- Dakle, ne postoji minimalni ili maksimalni rok "čekanja" na rješenje. Postoji zakonski rok i on se poštuje. Prekoračenje roka je uglavnom prouzrokovano neurednom dokumentacijom ili se pak radi o podnosiocima koji imaju staž izvan Federacije, a to onda zahtijeva vrijeme čekanja na potvrde i druge dokumente od drugih nosioca osiguranja.

Svaka osoba ima pravo na lični zahtjev, ili preko opunomoćenika, u svakom trenutku od naše službe dobiti uvjerenje o podacima registriranima u matičnoj evidenciji. Iz tih podataka jasno proizlazi koliko osiguranik ima godina, mjeseci i dana staža.

Prilikom podnošenja zahtjeva za penziju naši uposlenici na šalterima također utvrđuju stanje i informiraju stranku o tome ima li uvjete za ostvarivanje prava na penziju - kaže Kvesić i dodaje:

- Nama nije cilj zaprimati zahtjeve koji su neosnovani, stoga bismo, i da nam to ne spada u posao, stranku savjetovali da ne podnosi zahtjev dok ne ispuni uvjete. Mi ne odbijamo nikome dati informaciju o uvjetima za ostvarivanje prava.

Kod ostvarivanja prava referentan je datum kada je osoba ispunila uvjete i pravo se ostvaruje od tog datuma, pod uvjetom da je zahtjev podnesen najkasnije tri mjeseca od trenutka ispunjenja uvjeta. Ukoliko je prošlo više od tri mjeseca od ispunjenja uvjeta, datum ostvarivanja prava računa se tri mjeseca unazad od podnošenja zahtjeva.

Dakle, bez obzira kad će biti doneseno rješenje, korisnik koji ostvari pravo na penziju, dobit će zaostatke ili od datuma ispunjenja uvjeta ili tri mjeseca unazad od datuma podnošenja zahtjeva.

Zdravstveno osiguranje 

Naglašava da kod podnošenja zahtjeva za penziju, uposlenici Zavoda PIO utvrđuju postojanje uvjeta za ostvarivanja prava, "te ukoliko uvjeti postoje, podnosilac zahtjeva će imati i zdravstveno osiguranje sljedeća tri mjeseca, a u tom periodu u 95 posto slučajeva, će mu biti urađeno i rješenje o priznavanju prava na penziju."

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.