open-navfaktor-logo
search
Reakcija
KO SDA: Forto kukavički izbjegava pitanja o aferi "Nexe"
Forto se grdno vara ako misli da će kukavičkim bježanjem od pitanja sakriti ovu aferu, navode iz SDA Sarajevo
04.07.2019. u 14:42
get url
text

Činjenica da se premijer KS Edin Forto nije pojavio na pres-konferenciji Vlade KS neupitan je dokaz da pokušava izbjeći pitanja javnosti o nezakonitim poslovima koje je "završavao" na sjednici Vlade KS za svoju bivšu firmu "Nexe", saopćeno je iz KO SDA Sarajevo.

-Nakon što je zastupnica u SKS Jasmina Biščević-Tokić iznijela detalje o aferi "Nexe", a koju je tematizirala i zastupnica SDP-a Segmedina Srna na sjednici Skupštine, Forto svim silama pokušava prikriti i zataškati nezakonite poslove, što potvrđuje i njegov iznenadni nedolazak na pres-konferenciju Vlade. Očigledno novi premijer misli da je funkcija javnosti samo da se piše lijepo o njemu, te smatra da treba imati privilegiran položaj i protekciju pred kritičkim pitanjima koja ovih dana o njegovim aferama postavljaju građani i novinari - saopćeno je iz KO SDA Sarajevo. 

Dodaju da se Forto grdno vara ako misli da će kukavičkim bježanjem od pitanja sakriti ovu aferu jer, kako navode, javnost zahtijeva sve detalje o ovim malverzacijama. Podsjećaju da je Forto na 17. sjednici Vlade "progurao" zaključak kojim je pokušao retroaktivno "pokriti" nezakoniti prenos koncesije firme "Nexe", čiji je dugogodišnji direktor bio.

-Pored svih ranije postavljenih pitanja, još veće sumnje na nezakonitost u ovom slučaju baca i dodatna činjenica, o kojoj želimo ovom prilikom obavijestiti javnost. Forto je "progurao" sporni zaključak, iako firma "Nexe" nije dostavila tzv. "aktuelni izvod" o svom poslovanju, čime su od javnosti sakriveni podaci o vlasničkoj strukturi bivše Fortine firme kao i drugi važni podaci - navodi se u saopćenju SDA Sarajevo.

Javnost, dodaju, mora biti na oprezu u slučaju da premijer Forto pokuša odlukama Vlade KS osigurati nezakonite benefite i za preostalih šest kompanija u kojima ima dionice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.