open-navfaktor-logo
search
Haos u zdravstvu
KO SDA: Građani Kantona Sarajevo neće umirati u tišini, tražimo smjene odgovornih
Kantonalni odbor SDA Sarajevo izražava ozbiljnu zabrinutost zbog stanja haosa u kojem zdravstveni sektor u Kantonu Sarajevo dočekuje novi val pandemije koronavirusom. 
19.01.2022. u 08:53
get url
text

- S povećanjem broja novozaraženih povećao se i broj pritužbi građana koji pred Covid-ambulantama čekaju po nekoliko sati. U dugačkim redovima pred punktovima za testiranje, na niskim temperaturama stoje građani svih dobi i uzrasta, a njihove muke produžuju višednevna čekanja na rezultate PCR testiranja. Zašto PCR testiranja ne provode domovi zdravlja i Opća bolnica? Je li punjenje džepova privatnim laboratorijama razlog lošeg i neučinkovitog tretmana Covid-pacijenata u KS? - pitaju iz KO SDA Sarajevo.

Beskorisni su, dodaju, i call-centri jer građani na taj način teško dobijaju ljekara i zakazuju testiranje ili pregled. Ne funkcioniraju, nastavljaju, ni brojevi namjenjeni za prijavu žalbi, čime vlast građanima poručuje da su bespomoćni i sami, a da njihov glas nema ko da čuje.

- Iako je osnivač i vlasnik sarajevske "Trojke" Elmedin Konaković u svim prilikama ranije problematizirao put pacijenta, nakon trogodišnje vladavine njegova vlast i njeno Ministarstvo zdravstva još nisu napravili protokol za novi val pandemije, niti su definisali put pacijenta. Ali su zato zakazali u promociji imunizacije, politički se razračunavali sa zdravstvenim ustanovama koje su izvan njihove odgovornosti, u tajnosti proveli vakcinaciju za svoje ministre, te zataškali slučaj preminule djevojčice Džene Gadžun - naveli su i dodali:

- Potpuno svjesni pogoršanja epidemiološke situacije, tražimo od Vlade KS da hitno smijeni kantonalnog premijera Edina Fortu, direktoricu JU Zavod za javno zdravstvo KS Aidu Pilav jer ne brine o djelatnosti ustanove koju predvodi, ministra zdravstva Harisa Vranića, direktora JU Domovi zdravlja KS Abela Baltića, pred čijim ustanovama ovih dana stoje dugački redovi izmučenih i poniženih ljudi. Tražimo i da Vlada KS raspusti Krizni štab čije odluke su zakašnjele, a mjere neučinkovite jer je na čelu tog štaba hirurg, a ne infektolog ili epidemiolog. Glavnom konstruktoru opasne vlasti i njegovim šegrtima iz koalicije koja ugrožava živote ljudi, poručujemo da nikako ne očekuju da građani Kantona Sarajevo umiru u tišini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.