open-navfaktor-logo
search
Sporan Javni poziv
KO SDA Sarajevo: Da li nezakonitim zahtjevima vlast diskriminira sportske klubove u KS?
Način na koji Ministarstvo kulture i sporta organizuje i sprovodi javne pozive za sufinansiranje projekata, predmet je interesovanja brojnih klubova u Kantonu Sarajevo, ističu iz Kantonalne organizacije SDA Sarajevo.
11.06.2022. u 08:28
get url
text

- Desetine korisnika ostali su iznenađeni Obavještenjem o razlozima odbijanja njihovih prijava, nakon čega su prema ministarstvu koje predvodi Samir Avdić, upućeni brojni prigovori. Korisnici svoje nezadovoljstvo argumentuju navodima o nezakonitosti u postupku dopune potrebne dokumentacije, ali i optužbama o nezakonitim zahtjevima Javnog poziva, zbog kojih su brojna sportska društva, udruženja i klubovi ostali uskraćeni za budžetsku podršku - saopćili su iz SDA Sarajevo.

Dodaju da je, prema prigovorima korisnika, Obavještenje o dopuni potrebne dokumentacije objavljeno nakon zatvaranja Javnog poziva, što je, kako tvrde, suprotno Uredbi o dodjeli transfera neprofitnom organizacijama i pojedincima iz budžeta KS.

- Osim toga, Javni poziv sadrži i zahtjev za dostavljanje uvjerenja MUP-a o neosuđivanju korisnika Javnog poziva, što je prema tvrdnjama iz klubova koji su uputili prigovor, nezakonit zahtjev. Valja istaći da je državna Agencija za zaštitu ličnih podataka još 2011. godine izdala saopćenje u kojem podsjeća da podaci o krivičnim presudama spadaju u posebnu kategoriju ličnih podataka, a da njihova nezakonita obrada predstavlja prekršaj za koji se može izreći novčana kazna do 15.000 KM za odgovorno lice. Sve to nije zapreka ni rukovodstvu Skupštine KS da nezakonite zahtjeve objavljuje u svojim javnim pozivima, ali i u konkursima za upravne odbore - ističu u saopćenju i dodaju:

- Iako naviknuti da su odluke i način djelovanja Vlade KS često u suprotnosti s Ustavom i zakonom, iskazujemo bojazan da ovakav diskriminatorski odnos prema klubovima i sportskim društvima u KS, uz dokazano neznanje i nesposobnost, vjerovatno ima i političko-stranačku pozadinu. Od nadležnog ministra Avdića očekujemo da sporni Javni poziv bude poništen, a da postojeće nepravilnosti u radu i brojne nepravde prema sportskim klubovima u KS, budu blagovremeno otklonjene.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.