open-navfaktor-logo
search
Nakon moratorija
KO SDA Sarajevo: Fortina Facebook Vlada nastavlja masovna zapošljavanja stranačkih kadrova i rodbine
Onako kako je okončala posljednji mandat, Facebook Vlada Kantona Sarajevo je nastavila novi, a to je masovnim netransparentnim zapošljavanjem u javni sektor Kantona Sarajevo, navodi se u saopćenju Kantonalnog odbora SDA Sarajevo.
10.02.2021. u 16:23
get url
text

VEZANI TEKST - Vlada KS u punom zamahu: Za novo ministarstvo visokog obrazovanja treba im 14 radnika

- Podsjećamo, za samo godinu dana mandata prve Fortine Vlade, Kanton Sarajevo je završio sa 700 novouposlenih u javnom sektoru. Iako građanima obećavaju depolitizaciju javnog sektora i smanjenje izdvajanja za plaće i naknade, Vlada Edina Forte u praksi koristi poziciju vlasti za brutalno i neviđeno zapošljavanje stranačkih kadrova, srodnika,
prijatelja i poznanika zvaničnika vladajuće većine – navode iz Kantonalnog odbora SDA.

Prema njihovim riječima, samo u posljednjih sedam dana Vlada je dala saglasnost za netransparentno sklapanje nekoliko desetina ugovora o djelu, koji će građane Kantona Sarajevu koštati stotine hiljada KM.

- Dan nakon isteka moratorija za zapošljavanje, koji je uveden i zbog aktuelne pandemije koronavirusa, Vlada je, iako pandemija i njene ekonomske posljedice nisu prestale, dala saglasnost za zaključivanje čak 22 ugovora o djelu u organima uprave Kantona Sarajevo, te kantonalnim zavodima i javnim preduzećima. Upozorenja zastupnika SDA u Skupštini Kantona Sarajevo da će formiranje novih ministarstava u Vladi značiti i dodatna zapošljavanja, a samim tim i dodatni novac iz budžeta, su se ispostavila kao tačna, pa je Vlada Edina Forte dala novu saglasnost za zapošljavanje 14 radnika u novoformirano Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade, što će dodatno opteretiti ionako opterećeni Budžet Kantona Sarajevo – dodaju.

Paralelno sa tim, kako se navodi u saopćenju, državne službenike koji su godinama radili na poslovima visokog obrazovanja iz političkih razloga planiraju nezakonito prebaciti u druge resore, što će u konačnici u slučaju tužbi oštetiti budžet Kantona Sarajevo za ogromne iznose javnog novca.

- Samo u 2019. godini je Vlada Edina Forte na ime ugovora o djelu, koji su zaključivani uglavnom sa stranačkim kadrovima, isplatila gotovo milion KM, a broj zaposlenih u javni sektor, ponavljamo, je uvećan za 700 ljudi. Stoga Kantonalna organizacija SDA Sarajevo poziva vlast da javni novac prestane trošiti na masovna zapošljavanja podobnih kadrova, te da ta sredstva usmjeri na ključne potrebe građana, prije svega za borbu protiv pandemije koronavirusa i njenih ekonomskih posljedica – navodi se u saopćenju Kantonalnog odbora SDA Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.