open-navfaktor-logo
search
Poticaj medijima
KO SDA Sarajevo: Nakon što je "Trojka" okupirala TVSA, sada to rade i sa privatnim medijima
Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo na čijem čelu je Adnan Delić pozvalo je na "promociju Programa poticaja razvoja male privrede s akcentom na programe koji se odnose na medije".
13.07.2022. u 17:32
get url
text

- Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo počelo je s realizacijom Programa poticaju razvoja male privrede za 2022. godinu, te u kontinutetu radimo na promociji ovog Programa i javnih poziva kako bismo postigli maskimalnu implementaciju namjenskih sredstava. Želimo vas podsjetiti da smo prošle godine imali visok nivo implementacije upravo zahvaljujući promociji koju smo organizirali diljem Kantona Sarajevo. Zahvaljujući tome, iznos namjenskih sredstava ove godine povećan je na 8,9 miliona KM, sa 8,49 miliona KM koliko je iznosio u 2021. godine. Cilj je i ove godine impelmentirati sredstva kako bismo imali osnova za povećanje iznosa i u 2022. godini. Program poticaja razvoju male privrede ove godine prepoznaje i šifre djelatnosti pod kojima djeluju mediji, obzirom da smo prošle godine imali dosta sugestija da se i oni uključe u Program. Uvažili smo sve prijedloge koji su bili u skladu sa Zakonom o poticaju male privrede i tamo gdje su bile potrebne izmjene Programa, napravili smo ih. Ovim putem želimo pozvati odgovorne osobe u medijima na sastanak, odnosno promociju pojedinačnih programa, u srijedu, 13. jula 2022. godine, s početkom u 11:00 sati. Domaćin sastanka je ministar privrede Adnan Delić, a sastanak će se održati u multimedijalnoj sali u zgradi Kantona Sarajevo, u ulici Reisa Džemaludina Čauševića 1. Pravo na poticajna sredstva imaju mediji koji nisu javni servisi i koji po kategorizaciji pripadaju kategoriji malih, mikro i srednjih poslovnih subjekata - navodi se u saopćenju Ministarstva privrede KS.

Tim povodom, oglasili su se iz Kantonalnog odbora SDA Sarajevo, istakavši da Trojka "primjenjuje ruski model uništavanja slobodnih medija".

- Nakon što je vladajuća "Trojka" okupirala Televiziju Kantona Sarajevo i taj javni medij pretvorila u propagandno glasilo, vlast se okreće pokušaju kupovine privatnih medija. U program poticaja razvoja male privrede, dojučerašnji nestranački ministar Adnan Delić uvrstio je i medije koji "nisu javni servisi i koji po kategorizaciji pripadaju kategoriji malih, mikro i srednjih poslovnih subjekata"

Odluka da u izbornoj godini kantonalna vlast rasipanjem budžetskog novca pokuša kupiti naklonost privatnih medija, odražava njen režimski karakter. "Trojki" nije dovoljno to što javnim sredstvima apsolutno kontroliše TVSA, pa pored političkog, želi pojačati i ekonomski pritisak na druge medije. To je ruski model uništavanja nezavisnosti i slobode medija, na koji nas pokušava naviknuti sarajevska "Trojka" - navode iz KO SDA Sarajevo.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.