open-navfaktor-logo
search
Uputili saopćenje
KO SDA Sarajevo: SFF nije smio poslužiti beogradskoj propagandi, Vlada KS da utvrdi odgovornost organizatora
Promocijom srbijanskog filma Radoša Bajića "Heroji Halijarda", koji veliča četnički pokret Draže Mihailovića, narušen je ugled najvažnijeg regionalnog i evropski cijenjenog Sarajevo film festivala, saopćila je Kantonalna organizacija SDA Sarajevo.
16.08.2023. u 11:24
get url
text

- Ugledna platforma za promociju bh. filma, nastala kao simbol kulturnog otpora opsadi Sarajeva i agresiji na Bosnu i Hercegovinu, nije smjela poslužiti revizionističkoj propagandi iz Beograda. Vlada Kantona Sarajevo pokrovitelj je Sarajevo Film Festivala i prije svih bi morali utvrditi odgovornost organizatora, poduzeti odgovarajuću reakciju i umiriti javnost.

Međutim, vlast koja organizuje odvratne performanse u kojima goli muškarac uznemirava građanke, koja u Historijskom muzeju promovira srbijansku šund muziku, ignoriše obilježavanje 2. maja, a branioce Sarajeva naziva seljacima, nema kredibilitet da bilo kome drži lekcije - navode u saopćenju.

Dodaju kako je "važno prisjetiti se nedavne izjave gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića kako ne može dozvoliti da Sarajevo ima bolji festival od Beograda".

- Jasno je da međusobne optužbe i politička prepucavanja unutar vladajuće "Trojke", nisu nikakva prepreka Vučićevom režimu da pokuša ozbiljno narušiti reputaciju SFF-a, a grad Sarajevo, po predskazanju Edina Forte, pokuša učiniti "centrom ničega" - zaključuju u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.