open-navfaktor-logo
search
Reakcija
KO SDA Sarajevo: Ugovori se kriju od javnosti, jesu li Kinezi "preprodali" posao na rekonstrukciji pruge
Potvrda direktora kineske kompanije CSI Liua Ruchenga da će poskupjeti troškovi rekonstrukcije tramvajske pruge u Sarajevu demantuje sve ranije navode Ministarstva saobraćaja i Vlade Kantona Sarajevo. 
30.05.2022. u 08:14
get url
text

Projekat koji je najavljivan kao historijski, pretvara se u generacijski promašaj i primjer kako bez studioznog plana i ozbiljne strategije ne treba  pristupati velikim infrastrukturnim projektima, saopćili su iz Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) Sarajevo.

Kako dodaju, krajnje je vrijeme da Ministarstvo saobraćaja KS da odgovori na pitanja: Zašto je tajan ugovor o rekonstrukciji tramvajske pruge? Je li odabrani kineski izvođač "preprodao" posao i u izvođenje radova uveo neke domaće firme? Zašto onda Vlada KS posao rekonstrukcije tramvajske pruge prvobitno nije dodijelila domaćim firmama? Zbog čega je u tom poslu posredovala kineska kompanija?

- "Trojka" kontroverznu priču o rekonstrukciji tramvajske pruge, s tajnim ugovorom, drastičnim uvećanjem troškova i probijanjem rokova o realizaciji projekta, održava organizovanim laganjem. Zato je krajnje vrijeme da Vlada KS konačno objavi krah projekta rekonstrukcije tramvajske pruge u Sarajevu - kažu iz SDA Sarajevo i dodaju:

- Ministar Šteta i premijer Forto građane su obmanjivali najavama o reformi javnog prijevoza i promovisali trolejbuse s najsavremenijom opremom i mogućnostima autonomne vožnje, ali njihova skupo plaćena vozila, sarajevskim ulicama svakodnevno razvozi šlep služba. Odgovornost mora biti srazmjerna katastrofi, pa najavljivana ostavka ministra Štete neće biti dovoljna. Ostavku trebaju podnijeti premijer Forto i njegova cjelokupna vlada, koja se poput nepogode sručila na naš grad.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.