open-navfaktor-logo
search
Reakcija
KO SDA: Sarajlije, ostanite u svojim domovima, vaš grad je drugi najzagađeniji u svijetu!
Prema podacima o kvalitetu zraka, Sarajevo je jutros drugi najzagađeniji grad u svijetu, saopćio je Kantonalni odbor SDA Sarajevo.
19.12.2023. u 10:33
get url
text

Ističu da je početkom ove godine u Sarajevu je izmjeren najzagađeniji zrak u svijetu, a prije par sedmica u Evropi. Ranije, napominju, glavni grad Bosne i Hercegovine imao je duge epizode opasnog zraka, kada je mjesečni prosjek zagađenja skoro premašio Peking. 

- Za to vrijeme, vlast u Kantonu Sarajevo ne poduzima ništa. Sve "Trojkine" strategije, programi i ekspozei su "pali u vodu". Nema vanrednog zasjedanja Vlade, ne poduzimaju se nikakve mjere, niti je uspostavljen najavljeni Centar za upravljanje kvalitetom zraka. Dok smrtonosno zagađenje i dalje ubija građane Sarajeva, nema više monitoringa, performansa, apokaliptičnih izvještaja domaćih i međunarodnih nevladinih organizacija, niti optužbi prema višim nivoima vlasti.

Možda zato što vlast na višim nivoima sada obnašaju oni koji su godinama lažno obećavali programe, strategije, peletare? Ili zato što je federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder, Fond za zaštitu okoliša predala na upravljanje kadrovima HDZ-a, iako se najviše prihoda od zagađivača zraka ubire u Sarajevu, Tuzli, Zenici? - istakli su iz KO SDA Sarajevo i dodali:

VEZANI TEKST - Sarajevo danas među najzagađenijim gradovima svijeta

- S obzirom na to da je njegov prethodnik i stranački predsjednik Edin Forto prošle godine ukinuo subvenciju za plin, u borbi za smanjenje zagađenja, građani KS mogu unaprijed otpisati premijera Nihada Uka. Dok su ekspozei puni lažnih obećanja i potrošenih fraza, dok na čelu resornog ministarstva bude NVO aktivista iz Zenice, dok direktori mijenjaju plan nabavki da bi kupili skupocjene mobitele, građanima se preporučuje da ostanu u svojim domovima. Uz antikorupcijsku agendu, borba protiv aerozagađenja ostaje najpoznatiji zajednički marketinški trik Elmedina Konakovića i Naše stranke, primjenjen kroz jugoslovenski sistem par-nepar vožnje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.