open-navfaktor-logo
search
Slabljenje institucija BiH
KO SDA se protivi formiranju obavještajne službe na nivou kantona
Kantonalni odbor SDA obavještava javnost da se SDA zalaže za usvajanje izmjena Zakona o unutrašnjim poslovima i Zakona o policijskim službenicima Kantona Sarajevo, ali se protivi formiranju obavještajne agencije na nivou KS jer je to direktni atak na ustavni poredak i slabljenje institucija Bosne i Hercegovine, saopćeno je danas iz KO SDA.
17.07.2020. u 15:53
get url
text

Također, u borbi za depolitizaciju policije i vraćanje policije policajcima, SDA želi uključivanje sindikata policije i njihovo aktivno učešće u svim procesima odlučivanja unutar policijske strukture, od činovanja, do prijema novih policajaca i unaprjeđenja uslova za rad policije.

- Posebno ističemo, u cilju jačanja ljudskih kapaciteta policije u KS, da se SDA odlučno bori za dodatni prijem policajaca u službu.

VEZANI TEKST - Ko koči, a ko pokreće: Šta je u zakonima o policiji u KS uzrok spora ministara Juske i Halebića

Cijeneći važnost ove teme i njen direktan uticaj na funkcionisanje Kantona Sarajevo, ali i sam život građana kantona, SDA predlaže širu društvenu raspravu u kojoj će se za usvajanje novog Zakona o unutrašnjim poslovima i novog Zakona o policijskim službenicima KS pitati prvenstveno policija - od policajca do vrha policijske strukture - te struka i pripadnici akademske zajednice iz relevantnih naučnih oblasti.

SDA Kantona Sarajevo poziva sve političke stranke da se aktivno uključe u pripremu i izradu navedenog zakona te ponude najbolju ekspertizu za ovo važno društveno pitanje.

Stranka demokratske akcije, kao državotvorna stranka koja aktivno radi na jačanju institucija sistema na svim nivoima vlasti, želi jaku policiju u Kantonu Sarajevo koja će i dalje biti ponos i garant sigurnosti svih njenih građana - navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.