open-navfaktor-logo
search
Saopćenje
KO SDA: Sumnjivim uredbama vlast u KS je izvan javnih nabavki potrošila 130 miliona KM za samo tri mjeseca
Kantonalni odbor SDA Sarajevo oglasio se nakon što je saopćeno da je Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, uputio Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine zahtjev za ocjenu ustavnosti Uredbe o kontroli javnih nabavki u svim institucijama čiji je osnivač Kanton Sarajevo, te nakon što je ovo na svom Facebook profilu kritizirao Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde i zastupnik u Skupštini KS.
29.05.2022. u 14:53
get url
text

- KO SDA Sarajevo podupire interesovanje medija da se istraži štetnost Uredbe kojom Vlada Kantona Sarajevo otima državne nadležnosti i stvara paralelni sistem javnih nabavki. Vlada i skupštinska većina u KS kontinuirano su u nesporazumu s Ustavnim sudom, a zahtjev za ocjenu ustavnosti Uredbe o kontroli javnih nabavki u institucijama čiji je osnivač KS, koji je uputio predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, pomoći će u sprječavanju nižih instanci vlasti da, potaknuti štetnim uredbama sarajevske Trojke, eventualno nastave urušavati državni sistem.

VEZANI TEKST - Džaferović se obratio Ustavnom sudu BiH zbog uredbe o kontroli javnih nabavki u KS

Opasnost zaobilaženja procedura utvrđenih nadležnostima Parlamentane skupštine BiH je otvorena i višestruka, ali stvarni razlog donošenja ovakve Uredbe Vlade KS najbolje je vidljiv u tromjesečnom pregledu javnih nabavki izvršenih po osnovu direktnog sporazuma i bez objave obavještenja o nabavci. Tim putem, na nivou Kantona Sarajevo, u svega tri mjeseca, netransparentno je potrošeno skoro 130 miliona KM budžetskog novca. Poređenja radi, u protekloj godini iznos utrošen na taj način iznosio je 70 miliona KM, za cijelu godinu.

Postaje jasno da Elmedinu Konakoviću, stvarnom vlasniku sarajevske Trojke, idejnom konstruktoru antiustavnog djelovanja Vlade i skupštinske većine u KS, neće pomoći nikakva buka ni galama, kojom pokušava spriječiti razotkrivanje antiustavnog djelovanja njegove vlasti, u namjeri da se pokriju njihove brojne zloupotrebe, namještanje tendera i korupcija, protiv koje se Konaković bori samo na papiru - navedeno je u saopćenju KO SDA Sarajevo.

Konaković je ranije na svom Facebook profilu, između ostalog, napisao da je Džaferović uputio apelaciju Ustavnom sudu jer je Vlada Kantona Sarajevo donijela Uredbu kojom se proces javnih nabavki čini mnogo transparentnijim i uvode se dodatne i stroge kontrole.

- Nijedno slovo Zakona o javnim nabavkama nije problematizirano, nije mijenjano jer ne može naravno, nijedan član Uredbe nije u suprotnosti sa Zakonom, al’ smeta Džaferoviću i njegovoj stranci. Apelira jer, kako kaže, tako nije na državnom nivou, nije ni na Federaciji, nije ni u kantonima gdje vlada SDA/DF koalicija sa svojim partnerima - između ostalog je ustvrdio Konaković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.