open-navfaktor-logo
search
Novi zakon
KO SDA: "Trojka" u Kantonu Sarajevo zavodi diktaturu
- Nacrt zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira koji je usvojila Vlada Kantona Sarajevo, a koji reguliše ponašanje na internetu, predstavlja grubi udar na demokratiju, slobodu mišljenja i slobodu govora. Kreiran je po uzoru na Zakon o kleveti u RS-u i sadrži elemente koji pogoduju uspostavljanju totalitarnog režima - saopćeno je iz KO SDA Sarajevo
16.05.2023. u 14:37
get url
text

Kako ističu, nejasni pojmovi i neprecizne formulacije vlastima omogućavaju da ozakone verbalni delikt, provode sistemsku represiju i progone političke neistomišljenike.

- Posebno zabrinjava to što vlast u Kantonu Sarajevo pri proceduri donošenja ovakvog Nacrta zaobilazi javne rasprave, mišljenja akademskih radnika i institucija, nevladinih organizacija i aktivista. Da li svojom kolektivnom šutnjom ovi važni društveni činioci podupiru najavljenu diktaturu vlasti? Da li predstavnici međunarodne zajednice koji djeluju u Kantonu Sarajevo, dolaze iz društava u kojima karakter vijesti određuje policija?

VEZANI TEKST - Katica pojasnio kako će u KS kažnjavati problematično pisanje na internetu: Predviđene kazne do 1.800 KM

Članovi Kluba zastupnika SDA u Skupštini KS nikada neće podržati zakonska rješenja koja su u suprotnosti s osnovnim ljudskim pravima i slobodama, te demokratskim vrijednostima kojima mora težiti država kandidat za članstvo u Evropskoj uniji - saopćeno je iz KO SDA Sarajevo.

           

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.