open-navfaktor-logo
search
Dugotrajan proces
Ko se školovao na Sokocu, a ko u SAD-u: Završena provjera diploma premijera i ministara u Vladi KS
Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo izvršio je provjeru diploma svih ministara i premijera Vlade Kantona Sarajevo.
29.04.2021. u 10:18
get url
text

- Ured je početkom ove godine izvršio revizije svih diploma aktuelnog saziva Vlade Kantona Sarajevo, a za sve diplome je potvrđena validost od obrazovnih institucija koje su ih izdale, te su svi predmeti kompletirani i nalaze se u registratorskom materijalu Ureda – kazao je za Faktor Erduan Kafedžić, šef Ureda.

Provjerom je utvrđeno da premijer KS Edin Forto posjeduje diplomu sa postdiplomskog studija Columbia University, New York, USA, a nostrifikacija je izvršena na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Ministar finansija Davor Čičić ima diplomu dodiplomskog studija – Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu, ministar kulture i sporta Samir Avdić ima završen dodiplomski i postdiplomski studij – Fakultet sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu.

Ministrica pravde i uprave u ostavci Lejla Brčić ima završen dodiplomski studij – Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu.

Ministar privrede Adnan Delić završio je dodiplomski studij – Fakultet sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu.

Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta posjeduje diplome sa dodiplomskog studija – Visoka škola za uslužni biznis Sokolac, te postdiplomskog studija sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta za poslovni inženjering i menadžment Banja Luka.

Ministar unutrašnjih poslova Admir Katica posjeduje diplomu sa dodiplomskog studija – Fakultet kriminalističkih nauka Univerziteta u Sarajevu, te postdiplomskog studija sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Ministar za boračka pitanja Omer Osmanović je doktor nauka – Fakultet sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu, a ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Ivana Prvulović posjeduje diplomu sa dodiplomskog studija na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Ministar zdravstva Haris Vranić je doktor nauka - Medicinski fakultet Univerziteta u Sarajevu, a ministrica nauke, visokog obrazovanja i mladih Melika Husić-Mehmedović doktor je nauka - Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu.

Ministrica odgoja i obrazovanja Naida Hota-Muminović ima završen dodiplomski studij – Filozofski fakultet i Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu.            

VEZANI TEKST - Ekspert Šteta: Ima li ministar fakultetsku diplomu?

Enver Hadžiahmetović, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, posjeduje diplomu dodiplomskog studija Mašinskog fakulteta UNSA.

U toku dosadašnjeg rada na reviziji diploma, Ured je izvršio provjere za 3.697 osoba zaposlenih u javnom sektoru Kantona Sarajevo, od čega je za 3.675 zaposlenih potvrđena vjerodostojnost diploma, a za 22 osobe obrazovne ustanove nisu mogle potvrditi vjerodostojnost diploma i ti predmeti su proslijeđeni tužilaštvu.

Podsjećamo, Vlada Kantona Sarajevo u decembru 2019. godine donijela je Zaključak kojim je prihvatila inicijativu Ureda za pokretanje revizije diploma zaposlenih u organima uprave, stručnim i drugim službama Kantona Sarajevo, institucijama, zavodima, agencijama, direkcijama, javnim ustanovama, javnim preduzećima i pravnim licima čiji je osnivač Kanton Sarajevo.

- Ured podatke o diplomama zaposlenim te ih šalje na provjeru obrazovnim institucijama koje su izdale diplome. Ukoliko obrazovna institucija na osnovu dostavljenih podataka nije u mogućnosti potvrditi vjerodostojnost diplome, Ured za te zaposlenike traži da se dostavi diploma iz personalnog dosjea te ponovo šalje na provjeru vjerodostojnosti u obrazovne institucije – kazao je Kafedžić, te dodaje:

- Obrazovne institucije svojim pečatom i potpisom potvrđuju validnost diplome. Ukoliko obrazovne institucije ne mogu potvrditi validnost određene diplome, Ured kompletira predmet te dostavlja Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Kafedžić ističe kako uprkos složenosti i obimnosti posla, Ured nastavlja kontinuirane aktivnosti na reviziji diploma zaposlenih u javnom sektoru Kantona Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.