open-navfaktor-logo
search
Reumatoidne bolesti
Ko su kandidati: Kantoni obećali finansiranje, ali biološka terapija nije za svakog pacijenta
Biološka terapija za oboljele od reumatoidnih bolesti u Federaciji BiH, koja umnogome oboljeloj osobi poboljšava kvalitet života zaustavljajući dalju progresiju i olakšavajući trenutni stepen bolesti, do sada je dostupna jedino pacijentima u Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo.
16.11.2023. u 08:12
get url
text

No iz Udruženja osoba oboljelih od reumatoidnog artritisa i ostalih reumatskih bolesti "Snaga" u BiH, kažu kako su dobili obećanja da će ovi inovativni lijekovi od 1. decembra biti dostupni i pacijentima u Posavskom, a uskoro i u Unsko-sanskom i Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde.

 VEZANI TEKST - Oboljelima od reumatoidnih bolesti u Posavskom kantonu od 1. decembra bit će dostupna biološka terapija

Bez obzira na prednosti, biološka terapija ipak nije za sve oboljele.

Prema riječima Alme Serdarević-Stefanišin, predsjednice Udruženja, veliki broj pacijenata "odgovori" na osnovnu baznu terapiju, pa nema potrebe uključivati biološku.

- U slučaju da pacijent u određenom vremenu (nekoliko mjeseci, pola ili godinu dana), što utvrđuje ljekar uzimajući u obzir i trenutno stanje osobe, ne odgovori na baznu terapiju, uključuje se biološka. To određuje samo reumatolog koji radi na klinici, nikako ljekar iz privatnih zdravstvenih ustanova - napominje Serdarević-Stefanišin.

Dodaje da pacijent mora proći kroz detaljnu pretragu kako bi se vidjelo u kakvom je stanju organizam.

- Pacijent se podvrgava rentgenskim snimanjima, ultrazvuku, u nekim slučajevima i magnetnoj rezonanci kako bi se vidjelo u kakvom su stanju zglobovi, koliko je stvoreno kalcifikata, ukočenosti, deformacija... DAS (Disease Activity Score) je rezultat aktivnosti bolesti koji se izdaje nakon svih pretraga. Ako DAS prelazi jednu određenu granicu koju reumatolozi tolerišu, pacijent se delegira na biološku terapiju, nakon čega slijedi odobravanje Zavoda zdravstvenog osiguranja i liječenje pacijenta - pojašnjava.

 VEZANI TEKST - Do sada dizali kredite: Pacijenti u FBiH još čekaju na biološku terapiju, u KS kardiolog odlučuje ko će primiti lijek

Kako bi se znalo kako pacijent reaguje na terapiju, prema riječima Serdarević-Stefanišin, radi se evaluacija svakih tri do šest mjeseci, a podliježu joj svi koji su na biološkoj terapiji.

- Ukoliko pacijent ne odgovori na jednu, onda se prebacuje na drugu biološku terapiju dok se ne nađe ona koja mu odgovara i zaustavlja dalju progresiju bolesti - kaže Serdarević-Stefanišin.

Udruženje osoba oboljelih od reumatoidnog artritisa i ostalih reumatskih bolesti "Snaga" u BiH okuplja oko 3.500 članova. Od tog broja, kako kaže predsjednica, oko jedan i po do dva posto oboljelih su kandidati za biološku terapiju.

Mjesečno terapija za jednog pacijenta košta od 1.100 do 1.200 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.