open-navfaktor-logo
search
Domaća scena
Ko su novi i stari direktori kulturnih institucija u Sarajevu: Ima posla i za Tužilaštvo
Novi direktori Narodnog pozorišta Sarajevo – reditelj Dino Mustafić i Bosanskog kulturnog centra reditelj Jasmin Duraković, zvanično su počeli sa radom.
11.09.2021. u 08:22
get url
text

- Radit ćemo da BKC, sa svojom velikom dvoranom, izložbenim salonom i drugim prostorima, ponovo bude stjecište kvalitetnih i dobrih umjetničkih, kulturnih i drugih društvenih događaja koji će se gledati i slušati – najavio je Duraković.

Mustafić je u intervjuu za Faktor najavio da će dati "sve od sebe da svoje znanje i iskustvo kao i mnogobrojne kontakte u regionu i svijetu stavi u službu publike, umjetnika i uposlenika Narodnog pozorišta".

Ismir Fazlić nakon godinu u ulozi v. d. direktora od ove godine je zvanično direktor Pozorišta mladih Sarajevo, Emir Hadžihafizbegović ulazi u treći mandat na čelu Kamernog teatra 55, a Aleš Kurt u drugi na čelu Sarajevskog ratnog teatra SARTR.

U institucijama kulture od državnog značaja – Zemaljskom muzeju BiH, Historijskom muzeju BiH, Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH, Umjetničkoj galeriji BiH, Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Kinoteci BiH nije bilo promjena na direktorskim pozicijama, što nije realno ni očekivati s obzirom na njihov neriješen pravni status, zbog čega su pojedinci već deceniju ili čak dvije u ulozi direktora. Ili jednostavnije rečeno, ako se ne zna osnivač, onda nema ko smijeniti direktore, odnosno po isteku mandata postojećih, predložiti i imenovati nove. 

No da li će ipak doći do smjene dugogodišnjeg direktora Biblioteke za slijepa i slabovidna lica BiH, Sakiba Pleha još je pod znakom upitnika. Njega je još u februaru ove godine Ured za borbu protiv korupcije prijavio zbog osnovane sumnje da je upotrijebio nepostojeću diplomu iz Crne Gore.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je protiv njega, i još četiri osobe podiglo optužnice zbog krivičnog djela krivotvorenje isprava.

- Neću davati nikakve izjave dok Tužilaštvo, odnosno sud ne odredi šta će biti. Tužilaštvo dostavlja sudu, sud bi to trebao to ocijeniti. Neću ništa govoriti, ja ću čekati kao legalista – kazao je Pleh.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.