open-navfaktor-logo
search
Resorno ministarstvo
Ko sve trpi štetu zbog oduzimanja 10 miliona KM od Željeznica FBiH amandmanima na Budžet FBiH?
Amandmanima na Budžet Federacije kojim je 10 miliona KM oduzeto od Željeznica Federacije BiH ne samo da su oštećene Željeznice Federacije već je time direktno oštećena Federacija, rečeno je za Faktor iz kabineta federalnog ministra prometa i komunikacija Denisa Lasića.
22.02.2023. u 07:45
get url
text

Ukazuju da je taj novac bio namijenjen za pokrivanje troškova održavanje željezničke infrastrukture.

- To je učinjeno sa sedam amandmana i isti nam nisu jasni, gdje ćemo navesti da se amandmanom 37 pokrivaju rashodi Agencije za privatizaciju FBiH u iznosu od 1,8 miliona KM, a amandmanom 33 se povećava transfer kantonima za 4.000.000 KM, koji do danas nikad nisu vršili subvenciju željezničkog saobraćaja za svoje građane iako im je to zakonski omogućeno - navode.

Upitali smo u kojoj mjeri su usvojeni amandmani oštetili Željeznice FBiH kao i u šta se obično troši novac sa pozicije subvencije Vlade Federacije BiH.

- Amandmani ne samo da su oštetili JP Željeznice FBiH već su direktno oštetili Federaciju BiH iz razloga što su ova sredstva bila namijenjena za pokrivanje troškova održavanja željezničke infrastrukture koja je vlasništvo Federacije BiH, tako da će se stvoriti gubitak za iznos nedostajućih sredstava za održavanje koji se na kraju godine knjiži na teret kapitala, odnosno smanjuje se vlasnički udio Federacije BiH.

Ovim putem dužnost nam je upozoriti da se nedovoljnim ulaganjem u infrastrukturu smanjuje stepen sigurnosti željezničkog saobraćaja što nikom nije u interesu, a posebno građanima i privrednicima koji koriste ovu vrstu prijevoza - naveli su iz Kabineta federalnog ministra prometa i komunikacija.

O šteti kojoj su amadmanima naneseni JP Željeznica FBiH pitali smo prethodno direktora ovog preduzeća Enisa Džafića, međutim, on se nije udostojio odgovoriti na naš upit. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.