open-navfaktor-logo
search
Institucije BiH
Ko u Parlamentu nije pristao da se plaće povećaju samo službenicima, pa su povećane i političarima?
Zaposleni u institucijama Bosne i Hercegovine mogli bi očekivati da će im julska plaća biti uvećana, s tim da će funkcioneri na ionako visoku plaću dobiti i do 600 KM više, a namještenici sa najnižom plaćom dobit će tek oko 60 KM više.
29.06.2022. u 15:30
get url
text

To je ministrima i parlamentarcima omogućilo povećanje osnovice za obračun plaća. 

VEZANI TEKST - Kad funkcionerima treba povećati plaće, nema prepreka: Ovom odlukom bi dobijali i 600 KM više

 

Da su pojedini parlamentarci bili vođeni brigom za one najugroženije zaposlenike institucija BiH, usvojili bi izmjene Zakona o plaćama i naknadama koje su predviđale povećanje koeficijenta za obračun plaća onima koji sada primaju najmanje.

Ove izmjene predložili su zastupnici HDZ-a u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercergovine. Sindikalci su je ocijenili i kao predizborni potez, ali ne ulazeći u skrivene motive, činjenica je da sada zbog SNSD-a one nisu na snazi.

VEZANI TEKST - Dedić otkrio: Iz Naše stranke, SDP-a, SNSD-a, HDZ-a i PDP-a su odbili zaključak po kojem političari ne bi dobili veće plaće

Izmjene Zakona o plaćama i naknadama koje je predložio HDZ usvojene su u Zastupničkom domu po hitnom postupku 9. marta, kada na sjednici nisu bili zastupnici stranaka iz RS-a. Da jesu, pitanje je da li bi prošle. No "dočekane" su na sjednici Doma naroda kada su delegati iz SNSD-a glasali protiv hitne procedure, a potom i protiv skraćene. Na tome je ostalo.

S druge srane, nije bilo nikakvih problema da Zastupnički dom Parlamenta BiH na sjednici u ponedjeljak usvoji budžet institucija Bosne i Hercegovine za ovu godinu, koji je predvidio novac za povećanje plaća linearno svima. Niko nije uložio amandman.

O budžetu će raspravljati i Dom naroda već sutra. Očekuje se da će biti podržan. To bi značilo da od julske plaće idu ka gore, nekome 600 KM, a nekome 60 KM.

VEZANI TEKST - SNSD blokira usvajanje fiskalnog okvira, a onda to koristi kao argument za odbijanje povećanja plaća

 

- Jedino tako može proći, da sebi uvećaju. Katastrofa je da nisu isključili imenovana lica, ali sindikat se tu ne pita. A koeficijent koji je trebao malo da poveća plaće su oborili iz nekog formalnog lijevog razloga. Ja znam reći da im neki upitnik u tekstu zakona negdje nije bio na mjestu – prokomentirao je Salih Karčić, predsjednik Sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH.

Dragan Krvavac, predsjednik Saveza sindikata policijskih agencija BiH, istakao je da se drugačije nije moglo nego da se svima, linearno, povećaju plaće.

Naglasio je da se sada javljaju svi, i iz opozicije, da to kritiziraju, a godinama je sindikat pisao i tražio da se policijski službenici zakonom odvoje od ostalih zaposlenih u institucijama. 

- Sada je policajcu koji ide u hapšenje i pretres ista dnevnica kao onome parlamentarcu koji ide negdje na sastanak. A nije isto, ne može biti isto raditi sa pritvorenicima, uzimati od njih izjavu, i raditi u agenciji za bilje. Policajac stopira da dođe na posao. Evo, neka dadnu to svoje povećanje sindikatu, mi nikakvim novcem ne raspolažemo – dodao je Krvavac.

Mladen Bosić, delegat SDS-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, rekao je da ne bi trebalo funkcionerima povećati plaće, ali je problem da li glasati za takav budžet ili ne.

VEZANI TEKST - Zašto Arnaut, buždetski veteran i "moralna vertikala" nije uložio amandman i hoće li se odreći povećane plaće

 

- Ako glasate protiv, onda ste protiv da se i drugima povećaju plaće. Ako glasate za, onda ste za da se svima povećaju. To je namjerno napravljena situacija onih koji vladaju. Da ima spremnosti, mi bismo uložili amandman, ali nema. Ne znam može li išta postići pritisak javnosti jer vladajući to ne osjećaju kao prijetnju, što se vidjelo iz drskog ponašanja u vezi s odbijanjem ukidanja akciza i smanjenja PDV-a. Valjda su sigurni da će ih građani opet podržati čim se tako ponašaju – dodao je Bosić.

Osnovica za obračun plaća sada će iznositi 535 KM. Tolika je bila 2009. godine. Od tada je osnovica, a time i plaće, zaposlenim u institucijama BiH dva puta smanjivana pod izgovorom globalne ekonomske krize. Došla je na iznos od 475 KM. S druge strane, ističu u sindikatima, potrošačka korpa je prije 13 godina iznosila 1.400 KM, a sada iznosi 2.400 KM.

VEZANI TEKST - Verbalni sukob Miletića i Majkić zbog plaća: Imam osjećaj da nekad iz vas izlazi neko zlo

- Plaće su smanjivane jer se desila inflacija na globalnom nivou, pa kao da izdržimo ekonomski pritisak. Poslije godinu je Fiskalno vijeće BiH odobrilo da se mogu povećati plaće u FBiH i RS-u, ali ne i na državnom nivou. Nema to veze sa ekonomskim principima. To je projekat urušavanja državnih institucija. Nije u pitanju novac. Za četiri mjeseca je prikupljeno oko 360 miliona KM vanrednih prihoda. Jasno im je da se ne može živjeti od osnovne plaće, ali cilj je da ljudi napuštaju institucije – kazao je Karčić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.