open-navfaktor-logo
search
Gradonačelnik Mostara
Ko vrši pritisak na Bošku Ćavar: Suzdržana ili ipak čeka instrukciju od Kojovića?
Izbor gradonačelnika Mostara ponajviše zavisi od opredjeljenja BH bloka (SDP i Naša stranka). Bilo glasanje javno ili tajno, a prema posljednjim informacijama ispoštovat će se preporuka OHR-a, gradski vijećnici iz te koalicije imaju priliku presuditi hoće li HDZ-ov čovjek i dalje biti na čelu Mostara ili će nestranački kandidat sa liste Koalicije za Mostar u narednom mandatu obavljati ovu funkciju. 
10.02.2021. u 12:40
get url
text

Posljednjih dana u fokusu je bila posebno vijećnica Boška Ćavar iz Naše stranke i njena odluka na Vijeću.

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, jučer je kazao kako bi omjer glasova mogao biti takav da na kraju ipak bude izabran HDZ-ov Mario Kordić, čak ako BH blok i glasa za Zlatka Guzina. 

- U slučaju da se mi opredijelimo da glasamo za kandidata Koalicije za Mostar, rezultatom 17-17, mlađi će biti izabran i to će biti kandidat HDZ-a - kazao je, između ostalog Nikšić, koji je ponudio i računicu za izbor Irme Baralije, ali takav scenario je preoptimističan. 

Baralija, po svemu viđenom do sada, nema bilo kakvu šansu da je Vijeće izglasa za gradonačelnicu. 

Koalicija za Mostar i BH blok, zajedno sa Prvom mostarskom partijom, imaju 18 ruku. Toliko glasova je potrebno da se izabere gradonačelnik. Nikšićeva računica sa 17 glasova za Guzina isključuje Bošku Ćavar koja je, navodno, rekla da će biti suzdržana prilikom drugog kruga glasanja između Guzina i Kordića. Tako smo barem imali priliku čuti od predstavnika BH bloka u javnim istupima. 

Arman Zalihić, vijećnik BH bloka i šef mostarskog SDP-a u TV duelu sa Salemom Marićem, dopredsjedavajućim Gradskog vijeća i šefom mostarske SDA, ustvrdio je kako se Ćavar izjasnila da će biti suzdržana tokom glasanja u drugom krugu. Rekao je to dan poslije konstituirajuće sjednice Vijeća. Sve vrijeme je Zalihić ponavljao kako je to njeno pravo i kako ju iz BH bloka u tome podržavaju. Do danas ostaju pri stavu kako je odluka samo na Ćavar, da ne treba i neće na nju vršiti pritisak. 

Međutim, Ćavar se prije dvije sedmice i sama javno očitovala o glasanju za gradonačelnika i koaliranje sa drugim strankama, a njena izjava je u suprotnosti sa pričom koju forsira BH blok u medijima. 

- Irma Baralija je nabolji izbor za Mostar. Ja ću podržati Baraliju, a sve ostalo... - rekla je Ćavar ne dovršivši rečenicu tokom nedavnog gostovanja na N1.

Na dodatno pitanje s kim BH blok treba koalirati, sa HDZ-om ili SDA, odnosno Koalicijom za Mostar, Ćavar je rekla kako "ne zna" i "neka stranka donese odluku". 

- Neka stranka donese odluku na organima. Ja ću poslušati šta oni kažu. Uvijek ću biti za one koji najbolje i najviše rade. Ko je to? Vidjet ćemo - kazala je Ćavar. 

Ako je suditi po ovoj izjavi vijećnice Ćavar, onda ne stoji tvrdnja iz BH bloka kako ona samostalno odlučuje da će biti suzdržana i da nije spremna poslušati stranačku odluku da se glasa za Guzina. Naprotiv, sama se izjasnila da će poštovati stav stranke pri ovakvim odlukama. Mostaru će, čini se, ipak presuditi stranačke centrale Naše stranke i SDP-a, a Ćavar bi mogla poslušati partijskog šefa Predraga Kojovića. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.