open-navfaktor-logo
search
Bez pomaka u pregovorima
Ko "zavrće ruke" i ko treba voditi procese formiranja vlasti u HNK?
Nakon posljednjeg sastanka u Mostaru koji je organizovao HDZ 1990 održana je konferencija za medije na kojoj se govorilo o navodnom "zavrtanju ruku" i kupovini zastupnika u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.
29.07.2023. u 15:19
get url
text

VEZANI TEKST - Ko će u vladu HNK: HDZ-u za formiranje vlasti s SDA nedostaje jedna ruka, šta traži HDZ 1990

Pričali su o tome Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ 1990, i Ismet Lulić, predsjednik kantonalne organizacije SDP-a HNK.

Zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNK Džafer Alić (SDA) komentirao je za Faktor tvrdnje koje su iznijeli Cvitanović i Lulić.

- Ja smatram da takve stvari treba prijaviti tužilaštvu i nadležnim institucijama, da se to istraži. I oni ako imaju neka saznanja trebaju biti svjedoci u tim procesima. Nema potrebe pričati u medijima, ako nema konkretne prijave – navodi Alić.

Kako dodaje, do sada su pokušavali da na korektan način održe sastanke sa akterima unutar Skupštine HNK.

- Da li zvanično na sastancima stranaka, da li u klubovima. Razgovarali smo o problematici. I ništa mimo toga ne podržavamo. Razgovori i pregovori se moraju vratiti u institucije. Sve ostalo je po meni neprihvatljivo – poručuje Alić te dodaje:

- Smatramo da ne trebamo politički nastupati i govoriti o nekom sivilu ako ga nismo spremni prijaviti i staviti se na raspolaganju istražnim organima da se stane u kraj tome.

VEZANI TEKST - HDZ 1990 organizovao sastanak o formiranju vlade u HNK: Došli SDP i NiP, HDZ i HRS se nisu pojavili

Na sastanak su bili pozvani predstavnici HDZ, NiP, SDP i HRS. Pozivu su se odazvali SDP i NiP. Iako se za HRS znalo da neće prisustvovati ovom sastanku, nepojavljivanje delegacije HDZ-a iznenadilo je i domaćine.

- To je poruka akterima da se demokratski procesi moraju voditi redoslijedom koji je predviđen. Da oni koji imaju najviše mandata i bez kojih se ne može trebaju sazivati, pregovarati i voditi procese. Naravno, trebaju sazivati sve aktere unutar Skupštine, ali su oni na potezu i najodgovorniji su – komentira Alić nedolazak HDZ.

Kontaktirali smo i Cvitanovića te ga pitali da li posjeduje neke dokaze i da li je prijavio nadležnim institucijama tvrdnje koje je iznio. Prvo je pokušao negirati navodeći da on izraz "zavrtanje ruku" ne koristi, a nakon što smo ga podsjetili šta je tačno rekao, kratko je dodao:

- Stojim iza te izjave i nemam nikakav dodatni komentar.

Cvitanović je doslovno izjavio: 

- Ja sam smijenjen s mjesta ministra u ovom kantonu u koaliciji sa HDZ-om i SDA. Zato znam kako te koalicije funkcioniraju, zavrtanjem ruku i tada kupovinom zastupnika SDP-a dr. Ljeljka iz Konjica, koji je mimo službenog stranačkog stava i ostalih zastupnika SDP-a podržao smjenu mene, kolege Petrića i Faletara. Znači u ovom kantonu je zavrtanje ruku, kupovina i pravljenje ljudi papcima već tradicija. Naravno da postoji i danas i da se radi vrlo ozbiljno na tome da se vrlo ozbiljna politička korupcija provodi, da se vrlo ozbiljno trguje legitimitetom nečijim.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.