open-navfaktor-logo
search
Predstavljanje kandidata
Koalicija Država i Hadžikadić u Mostaru: Naš put je drugačiji i zato nas se boje
Kandidati Koalicije Država i kandidat Platforme za progres i ove koalicije za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine Mirsad Hadžikadić, boravili su u Mostaru, gdje su se predstavili, kao i program koalicije "Red. Rad. Mir."
15.09.2022. u 10:01
get url
text

Aldin Džino, kandidat Platforme za progres za Skupštinu Hercegovačko-neretvanskog kantona, je istakao važnost ideje političkog udruživanja snaga koje žele promjene, naročito u kantonima poput HNK gdje su etničke podjele itekako izražene. Nositeljica liste za isti nivo vlasti Ehlimana Dževlan podcrtala je važnost reformi u obrazovanju, te školovanju novih generacija na zajedničkom okvirnom kurikulumu koji će biti okrenut razvoju i demokratskim vrijednostima. O važnosti uključenja dijaspore, govorila je kandidatkinja Enisa Bukvić, te istakla veliku podršku koju profesor Hadžikadić i njegova politika ima među našim ljudima koji žive van svoje domovine.

Zastupnik u Parlamentu Federacije, koji je i kandidat Koalicije Država za entitetski nivo vlasti iz HNK, Amer Obradović, osvrnuo se na aktivnosti koje je imao u protekle četiri godine, te predstavio prioritete za naredni period.

- Hercegovini je Bog dao sunce. Novim propisima i subvencijama o obnovljivim izvorima energije moramo omogućiti svakom domaćinstvu da može bez velikih ulaganja ugraditi solarne panele. Drugi potencijal koji moramo aktivirati jest – proizvodnja hrane. I treći – destinacijski turizam koji od Hercegovine treba napraviti turističku regiju kakva je Provansa u Francuskoj ili Toskana u Italiji - kazao je Obradović.

Nosilac liste za Parlamentarnu skupštinu BiH Marko Cvjetković, kazao je:

- Mene je za ulazak u politiku motivirao pofesor Hadžikadić i njegova vizija drugačije Bosne i Hercegovine, u kojoj neće biti nereda, nerada i nemira. Svjesni smo da će ovo biti borba na duže staze, ali kada je ideja ispravna, ona na kraju mora poraziti sve retrogradne kojima smo izloženi tri decenije. Kada vidim naše kandidate, dokazane i časne ljude, vidim da smo već uspjeli. Ovo je sjajna ekipa i građani uistinu imaju koga podržati.

Kandidat za Predsjedništvo BiH Mirsad Hadžikadić je prvo ironično zahvalio dvojici kandidata koji su "pokazali da njihov put nikako ne može biti naš put".

- Naš put nije kao bilo koji drugi na političkoj sceni u Bosni i Hercegovini. Floskule i populizam je ono što dominira u ovoj izbornoj kampanji. Protiv nas se bore tako što nas ignorišu, pa nas pokušavaju ismijati, ali nas se u suštini boje, jer smo drugačiji i zato što smo zapalili iskru nade za drugačiju Bosnu i Hercegovinu. Put tzv. 'nacionalista' i tzv. 'građanske opcije' su putevi interesa. Naš put je istinska alternativa građanima ove države. Mi smo bolji od stanja u kojem se nalazimo kao društvo. Ne možemo nastaviti biti ovo u šta su nas loši političari pretvorili. Naša je dužnost da istrajemo na svom putu i da promijenimo ovo društvo - kazao je Hadžikadić, saopćila je Koalicija Država.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.