open-navfaktor-logo
search
Ponovljeni izbori
Koalicija "Pod lupom" će imati nestranačke posmatrače na skoro svim biračkim mjestima u Doboju i Srebrenici
Nakon što je Centralna izborna komisija BiH (CIK BiH) donijela odluku o raspisivanju i održavanju ponovljenih izbora za gradonačelnika Grada Doboj i Skupštinu Grada Doboj, te načelnika općine Srebrenica i Skupštinu Općine Srebrenica, Koalicija za slobodne i poštene izbore "Pod lupom" je započela sa aktivnostima organizacije nestranačkog posmatranja ponovljenih izbora u Doboju i Srebrenici.
16.02.2021. u 09:34
get url
text

Iz Koalicije "Pod lupom" podsjećaju da je na dan održavanja redovnih, poništenih Lokalnih izbora 2020. godine u Doboju, njihovim akreditovanim nestranačkim posmatračima bilo onemogućeno posmatranje izbornog procesa, što je Centralna izborna komisija BiH navela i kao jedan od razloga za poništenje izbora u Doboju.

- Zabrana pristupa akreditovanim posmatračima predstavlja direktno kršenje Izbornog zakona BiH. Ponovljeni izbori su prilika da se proces glasanja u Doboju i Srebrenici odvije u skladu sa izbornim pravilima. Koalicija "Pod lupom" će nastojati da na svakom biračkom mjestu u Doboju i Srebrenici bude po jedan nestranački posmatrač što će biti značajan doprinos osiguravanju slobodnih i poštenih izbora - izjavio je Dario Jovanović, projekt menadžer Koalicije "Pod lupom".

Koalicija "Pod lupom" će za ponovljene izbore u Doboju i Sreberenici pratiti otvaranje i uređenje biračkih mjesta, proces glasanja, zatvaranje biračkih mjesta, brojanje glasova, izlaznost i rezultate za izbor gradonačelnika Grada Doboja i načelnika Općine Srebrenica. Posmatrači Koalicije "Pod lupom" će pratiti sve potencijalne pojave izbornih nepravilnosti koje će pokušati biti otklonjene da bi se izborni proces odvijao neometano i u skladu sa Zakonom.

- O cijelom izborom procesu javnost će biti informisana putem naših saopćenja za javnost, konferencija za medije i društvenih mreža. Koalicija "Pod lupom" će u Doboju formirati Pozivni centar gdje će organizovati i većinu medijskih aktivnosti, a cijeli RASPORED AKTIVNOSTI se može pronaći na zvaničnoj stranici Koalicije – dodao je Hasan Kamenjaković, koordinator za odnose sa javnostima i medijima.

Iz Koalicije "Pod lupom" podsjećaju da građani i građanke Koaliciji "Pod lupom" mogu prijaviti sve uočene izborne nepravilnosti besplatnim pozivom na broj telefona 080 05 05 05 ili putem online obrasca PRIJAVI IZBORNU NEREGULARNOST na web stranici www.podlupom.org.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.