open-navfaktor-logo
search
Prve ocjene
Koalicija "Pod lupom": Izborni dan u Mostaru počeo bez većih poteškoća, uz manje tehničke propuste
Izborni dan u Mostaru počeo je bez većih poteškoća, uz manje tehničke propuste, ocijenila je Koalicija za slobodne i poštene izbore "Pod lupom", čijih 240 nestranačkih promatrača nadzire izborni proces.
20.12.2020. u 10:05
get url
text

Izborni dan u Mostaru počeo je bez većih poteškoća, uz manje tehničke propuste, ocijenila je Koalicija za slobodne i poštene izbore "Pod lupom", čijih 240 nestranačkih promatrača nadzire izborni proces.

Skoro svim promatračima Koalicije "Pod lupom" omogućen je nesmetan pristup biračkim mjestima na koje su bili raspoređeni. Problem u pristupu promatrača biračkom mjestu zabilježen je u samo jednom slučaju koji je odmah riješen s Gradskim izbornim povjerenstvom Grada Mostara.

Na 18 posto biračkih mjesta svi članovi biračkog odbora nisu ispoštovali obvezu da budu prisutni na biračkom mjestu u 6 sati. 4 posto biračkih mjesta nije uređeno prema instrukcijama Središnjeg izbornog povjerenstva sije BiH o postupanju organa za provođenje izbora na izborni dan u uvjetima epidemije covid-19, priopćili su iz Koalicije "Pod lupom".

Na skoro polovici biračkih mjesta nije istaknut popis članova biračkog odbora na kojem se može vidjeti kojem političkom subjektu pripadaju članovi biračkog odbora. Koalicija "Pod lupom" naglašava da je neophodno objavljivati liste članova biračkih odbora s nazivom političkih subjekata umjesto šifri, kako bi se dao doprinos transparentnosti izbornog procesa.

Na biračkom mjestu 153 A 038 nedostaje 29 glasačkih listića za utrku za gradsku izbornu jedinicu u odnosu na broj birača upisanih u Središnji birački spisak za to biračko mjesto. Ručno brojanje glasačkih listića prije otvaranja biračkog mjesta nije izvršeno na tri biračka mjesta.

Na svim biračkim mjestima izuzev jednog, glasačka kutija je pokazana prazna prije otvaranja biračkih mjesta.

Tajnost glasanja je osigurana na svim biračkim mjestima, odnosno glasačke kabine su postavljene na način da nitko ne može vidjeti za koga je birač glasao.

Postotak biračkih mjesta otvorenih točno u 7 sati je 76 posto, dok su preostala biračka mjesta otvorena s kašnjenjem do sat vremena.

Podatke s terena zaprima Pozivni centar Koalicije ''Pod lupom'', dok se izvještavanje vrši u realnom vremenu.

Iz Koalicije "Pod lupom" pozivali su građane i građanke Mostara da prijave sve izborne nepravilnosti besplatnim pozivom na broj telefona 080 05 05 05 ili putem linka www.bih2020.electionsobserver.org/neregularnosti/.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.