open-navfaktor-logo
search
Press konferencija
Koalicija "Pod lupom": Zabilježeno zastrašivanje i vršenje pritisaka na glasače, izlaznost manja nego u novembru
Koalicija za slobodne i poštene izbore "Pod lupom" na konferenciji za medije održanoj u 21.30 sati u Doboju izvijestila je javnost o procesu glasanja do 19 sati, zatvaranju biračkih mjesta i izlaznosti birača na ponovljenim izborima u Doboju i Srebrenici.
21.02.2021. u 22:32
get url
text

Posmatrači Koalicije "Pod lupom" su, kako su naveli, neometano pratili proces glasanja te su zabilježili otvoreno nagovaranje da se glasa za određenog političkog subjekta ili zastrašivanje i vršenje pritisaka na glasače na tri biračka mjesta u Doboju (038B027, 038B029 i 038B035A) i dva biračkom mjestu u Srebrenici (105B015 i 105B005).

Glasanje bez važećih identifikacionih dokumenata je zabilježeno na osam biračkih mjesta, od kojih je pet u Doboju, a tri u Srebrenici.

Vraćanje birača sa biračkog mjesta jer nisu bilu na Izvodu iz Centralnog biračkog spiska je zabilježeno na trećini biračkih mjesta (do 10 takvih slučajeva).

Posmatrači Koalicije "Pod lupom" su zabilježili porodično glasanje na više od polovine biračkih mjesta i u Doboju i u Srebrenici (do 10 slučajeva ove vrste nepravilnosti). Na 22 biračka mjesta jedna osoba je pružala pomoć većem broju birača da glasaju u kabini, od kojih je 19 u Doboju.

- Neovlaštene osobe (npr. predstavnici LIK/LIP-a, policija, predstavnici političkih subjekata i/ili predstavnici lokalnih vlasti) nisu se duže zadržavale na biračkim mjestima i remetile proces glasanja. "Bugarski voz" (pojedini birači na biračko mjesto dolaze sa već označenim glasačkim listićima, a iznose prazne) nije zabilježena ni na jednom posmatranom biračkom mjestu - istakli su.

Na tri biračka mjesta u Doboju tokom glasanja se nisu primijenjivale i poštovale preporučene mjere za sprečavanje širenja COVID-19.

Koaliciji "Pod lupom" do sada je prijavljeno 7 situacija koje predstavljaju potencijalno ozbiljne nepravilnosti u izbornom procesu.

Do sada su zabilježene primjedbe ili prigovori na petnaest biračkih mjesta u Doboju i jednom biračkom mjestu u Srebrenici.

Koalicija "Pod lupom" prati i informacije o izlaznosti na izborima. Zabilježena izlaznost do 19 sati na ponovljenim izborima u Srebrenici je 49,8 % (sa marginom statističke greške od +/- 6,30 % na intervalu od 95 procentne tačnosti), a u Doboju 54,7 % (sa marginom statističke greške od +/- 2,19 % na intervalu od 95 procentne tačnosti). Preliminarni podaci sa uzorka posmatranih biračkih mjesta, i uzimajući u obzir marginu statističke greške, ukazuju na to da je izlaznost u Srebrenici i Doboju manja za oko 14 % u odnosu na redovne Lokalne izbore održane 15. novembra 2020. godine.

- Zatvaranje biračkih mjesta uglavnom je izvršeno u skladu sa propisima. Skoro sva biračka mjesta su zatvorena do 19.15 izuzev tri biračka mjesta u Doboju koja su zatvorena poslije 19:15 sati. Na svim biračkim mjestima koja nisu zatvorena na vrijeme, građanima koji su se zatekli ispred biračkih mjesta u 19 sati je omogućeno glasanje. Na svim biračkim mjestima, zatvaranju su prisustvovali svi članovi biračkih odbora - naveli su iz Koalicije.

Prema posljednjim informacijama sa terena posmatrači Koalicije "Pod lupom" neometano prate proces brojanja glasova.

Preliminarni podaci o rezultatima glasanja na posmatranim biračkim mjestima za gradonačelnika Grada Doboja i načelnika Opštine Srebrenica pokazuju:

- DOBOJ – BORIS JERINIĆ (SNSD) 65,2% (MoE 3,56), CVIJAN FILIPOVIĆ (SDS) 18,3% (MoE 2,10) i SRĐAN TODOROVIĆ (SP) 16,5% (MoE 1,99)

- SREBRENICA – MLADEN GRUJIČIĆ (ZAJEDNO ZA SREBRENICU) 96,3% (MoE 2,86), ALIJA TABAKOVIĆ (SDA) 3,0% (MoE 2,77), MILE JANJIĆ (NEZAVISNI) 0,5% (MoE 0,40), ALEKSANDAR SIMIĆ (NEZAVISNI) 0,2% (MoE 0,22)

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.