open-navfaktor-logo
search
Još bez dogovora
Koalicija za Mostar i BH blok zagovaraju javno glasanje za gradonačelnika
Predstavnici političkih subjekata koji će u naredne četiri godine participirati u Gradskom vijeću Mostara sastali su se danas, prvi put nakon lokalnih izbora u ovom gradu.
01.02.2021. u 13:49
get url
text

Sastanak su, četiri dana prije konstituirajuće sjednice, inicirali čelnici BH bloka u gradu na Neretvi, s namjerom, kako su naveli, da svi ulože napor kako bi se izbjegle blokade i odmah po uspostavi Vijeća počeli rješavati nagomilani problemi. Podsjetili su i kako je proces uspostavljanja funkcionalne i efikasne gradske administracije moguće ostvariti samo širokim dogovorom ključnih političkih aktera u Mostaru.

Domaćin sastanka Arman Zalihić rekao je da je razgovarano o svemu što očekuje novo Gradsko vijeće, a prije svega o problemima građana koje je potrebno hitno rješavati, s čime su se složili svi akteri. Dogovora o novom gradonačelniku nije bilo. Njegova kolegica iz BH bloka Irma Baralija izrazila je zadovoljstvo zbog odziva predstavnika svih stranaka, kazavši i da je atmosfera bila konstruktivna.

- Nerealno je bilo očekivati neke krupne odluke već na prvom sastanku. Spremni smo raditi, to je važno - navela je Baralija.

Kandidat za gradonačelnika Koalicije za Mostar Zlatko Guzin nije bio zadovoljan što na sjednici nije donesen nijedan konkretan zaključak.

- Mislio sam da ćemo danas zauzeti stav o javnom glasanju prilikom izbora gradonačelnika. Na tom fonu bio je BH blok. Dobro je što ćemo na prvoj sjednici krenuti u izbor. Trebat će svakako mnogo razgovora - naveo je Guzin.

Mario Kordić rekao je da je današnji sastanak primjer za dalje djelovanje svih vijećnika i stranaka koje participiraju u Vijeću. Dodao je i da bi volio da se gradonačelnik izabere već na prvoj sjednici, koja će se održati u petak.

- Podsjećam da je ljetos potpisan takozvani Mostarski paket, u kojem smo se obavezali na izmjene statuta. Dosadašnji statut bio je nametnut, u nekim odredbama i protuzakonit i zato smatram da moramo sjesti i razgovarati o izmjenama. Meni je važno da izmjene i dopune ne budu kočnica daljim procesima, a svakako je mudro sjesti i razgovarati - naveo je.

Novinare je interesovalo i ko će biti kandidat BH bloka za gradonačelnika Mostara - Irma Baralija ili Arman Zalihić.

- Već sam objavila da sam kandidatkinja Naše stranke. Sa SDP-om smo razgovarali na ovu temu, a ko će biti kandidat BH bloka znat ćemo nakon sastanka nekih organizacija unutar SDP-a, možda već sutra - odgovorila je Baralija.

Vijećnik HRS-a Slaven Bevanda podsjetio je da rukovodeće ljude Vijeća predlažu klubovi naroda. U petak, kaže, očekuje prve prijedloge i možda već tad i izbor predsjednika Vijeća i njegovih zamjenika.

- Ne znam u ovom trenutku koja su to imena. HDZ u Klubu Hrvata kojem pripadam ima većinu i očekujem da to oni predlože - jasan je bio Bevanda, najavljujući da će se o svemu HRS izjasniti nakon sjednice Predsjedništva stranke.

Arman Zalihić, predsjednik SDP-a Mostar, najavio je da će tražiti izmjene Statuta tako da se u rukovodstvo Vijeća bira i jedan vijećnik iz reda ostalih.

- Vidjet ćemo kakvo će raspoloženje biti po ovom pitanju. Nadam se koncenzusu koji će nas dovesti da svi u Vijeću imamo jednaka prava - kazao je.

Predstavnike medija interesovao je i njegov stav o tužbi koju je nedavno Grad podnio protiv Udruženja "Jer nas se tiče".

- Deponija nema nijednu važeću dozvolu i to je samo novi pritisak na ljude koji se bore za svoje zdravlje i živote. Tužbe nisu osnovane, jer deponija nije legalna. Kada deponija nema okolinsku dozvolu, ona ustvari ne postoji i svako ima pravo da na to mjesto spriječi dovoz smeća - rekao je.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.