open-navfaktor-logo
search
Mnogobrojni problemi
Kod gradnje trotoara u Mostaru nema adekvatnog pristupa za invalidska kolica
Udruženje "Nešto Više" organizirala je u Mostaru diskusiju pod nazivom "Osobe s invaliditetom u javnom prostoru - jednak pristup, objekti, usluge i sigurnost" kako bi s predstavnicima iz udruženja koje okupljaju osobe s invaliditetom, njihove asistente, terapeute i članove obitelji, razgovarala o dostupnosti javnih prostora u Mostaru za ove kategorije.
21.06.2022. u 16:36
get url
text

Događaj je dio projekta "Mostar – Prostori koji pokreću" koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Gradska vijećnica Vesna Šunjić upozorila je kako čak i kada se grade novi pločnici, izvođači i nadzornici radova vrlo često previde važnost visine prilaznog dijela za kolica.

To uvelike, kako je kazala, otežava život osobama u invalidskim kolicima, ali i roditeljima s malom djecom i osobama s poteškoćama u kretanju.

Predsjednik udruženja za Down Sindrom Mostar Igor Ledić apelirao je na gradske vlasti da u sklopu parka Zrinjevac zamjene šljunčanu podlogu, koja otežava pristup i povećava rizik od povreda, gumiranom te da se trenutnom mobilijaru dodaju igračke za djecu u ortopedskim kolicima, senzorno motoričke igračke, kako bi park bio inkluzivan prostor za svu djecu koja bi se pritom učila na različitost i toleranciju.

Predstavnici udruženja slijepih i slabovidnih, na drugom tematskom okruglom stolu, istaknuli su kako u Gradu ne postoje semafori sa zvučnim senzorima.

Uz to, upozorili su i na to da škole nisu prilagođene za djecu koja koriste Brailleovo pismo te da je Mostar za njegovih između 200 i 300 slijepih i slabovidnih građana, grad koji im ne pruža ni najosnovnije uvjete za život i kretanje.

Zaključeno je kako je dio problema s kojima se osobe s invaliditetom svakodnevno susreću sistemski te ih se treba rješavati dugoročno, dok se dio koji se odnosi na aktivniji život i inkluzivno korištenje javnih prostora i uz volju i određena ulaganja može uvelike poboljšati kroz ovaj projekt.

Osobe sa invaliditetom zadovoljne su što su mogle naglas reći svoja promišljanja, ponajprije kada je u pitanju jednakost pristupa, koja prema njihovim ocjenama, nije na zadovoljavajućem nivou.

Iz spomenutog udruženja objašnjavaju kako je njihova uloga u okviru Projekta fokusirati se na promociju i poticanje održivog razvoja, rodne ravnopravnosti, socijalne inkluzije osoba s invaliditetom i drugih marginaliziranih grupa, kao i promociju ekološki prihvatljivih rješenja za javne prostore, te urbano vrtlarstvo i odgovorno korištenje prirodnih resursa.

Ovom prilikom predstavljen je i podcast "Prostori koji pokreću", a koji Udruga "Nešto Više" objavljuje na sedmičnoj bazi, svake subote. Sugovornici su osobe iz svih sfera društva, a podcast se može pratiti na Facebook stranici Udruge.

Posljednji okrugli sto u organizaciji Udruge "Nešto više" održat će se u Hotelu Mostar u petak, 24. juna, a raspravljati će se na temu gradskog zelenila, urbanog vrtlarstva i koje biljke saditi u dvorištima.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.