open-navfaktor-logo
search
Da nas snijeg ne iznenadi
Koga općine angažuju za čišćenje snijega u Kantonu Sarajevo
Velike gužve u nedjelju poslije podne formirale su se na magistralnom putu Sarajevo - Vogošća, kada je zbog ledene kiše i poslije toga počeo padati snijeg na ovoj saobraćajnici došlo je do kolapsa jer su vozila klizila po ledu. Zato su krivi kažu nam u Općini Vogošća Sarajevoputevi koji održavaju ovu saobraćajnicu u zimskom periodu, ali svoj bijes građani su ispoljili prema rukovodstvu Općine Vogošća.
11.12.2023. u 19:11
get url
text

U Sarajevoputevima rekli su nam da oni održavaju saobraćajnicu Sarajevo – Vogošća, ali nemaju detalja zbog čega je tačno došlo do zastoja u saobraćaju nakon sinoćnjeg snijega.

- Znam da se na vrhu puta Sarajevo – Vogošća pokvario autobus i zbog toga se formirala kolona i kamion za čišćenje ove saobraćajnice nije mogao da prođe – rekli su nam iz Službe za održavanje javnih cesta Sarajevoputeva.

Svake zime službe koje su zadužene za čišćenje snijega bar jednom iznenadi snijeg. Čišćenjem snijega bavi se KJKP Rad, Direkcija za puteve KS, općine, oni koji su zaduženi za čišćenje javnih cesta, autoputa, regionalnih cesta, a na kraju se ispostavi da niko nije odgovoran kada dođe do kolapsa u saobraćaju. U BiH je sve isjeckano pa i nadležnosti za čišćenje snijega i sprečavanje poledice.

Građani imaju mnogo primjedbi i nezadovoljni su učinkom onih koji dobiju novac za čišćenje ulica i pješačkih trotoara. I kada se žale upućuju ih na neke druge jer to nije njihova nadležnost. Evo ko je zadužen za čišćenje snijega u općinama zbog čega se građani najviše i žale.

Kantonalno javno komunalno preduzeće Rad zaduženo za čišćenje snijega i na sprečavanju poledice samo u četiri gradske općine Sarajeva: Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad. 

Javno preduzeće Rad ne obavlja poslove na zimskom održavanju na području općina Ilidža, Vogošća, Hadžići, Ilijaš i Trnovo. Te poslove uglavnom obavljaju privatne firme koje pobjede na tenderu koje općine moraju raspisati.

Općinske ceste u Vogošći čisti privatna firma.

- Općina Vogošća angažovala je privatnu firmu AME iz Breze. Naše ceste su u padinskim dijelovima i snijeg od dva centimetra predstavlja probleme. Općinsko vijeće Vogošće utvrdi metodologiju i maksimalno ugovor iznosi malo više od 479.000 maraka. Nikada se ne potroši taj iznos, jer u proteklih nekoliko godina kreće od 50 do 65 posto ugovorene vrijednosti čišćenja ulica. Tako se u prosjeku za jednu zimu od ove sume potroši oko 200 hiljada maraka. Zadovoljni smo kako ova firma obavlja ovaj posao, ali uvijek može bolje – kazao je Adin Bajraktarević, stručni savjetnik za komunalne poslove u Općini Vogošća.

Bucomerc i JKP Komunalac održavaju 230 kilometra lokalnih i ne kategorisanih puteva u općini Hadžići već nekoliko godina.

- Jedan dio cesta u Hadžićima održava Direkcija za puteve Sarajevo, a tu su i dvije firme Bucomerc i JKP Komunalac. Procjenjena vrijednost za ovaj posao u toku zime je za četiri mjeseca oko 750.000 maraka. Mi smo uglavnom zadovoljni kako kako ove firme rade, ali građani uvijek imaju žalbi na njihov rad rekli su nam iz Službe za komunalne poslove Općine Hadžići.

Puteve i trotoare u općini Ilijaš održavaju tri firme.

- Za urbani dio grada za čišćenje puteva angažovane su dvije firme Halilović Ilijaš i Niskogradnja Durmić Ilijaš. Sa ovim firmama potpisali smo okvirni sporazum na tri godine i ovo je treća zimska sezona kako ove firme rade u Ilijašu. Zadovoljni smo poslom koji urade, a proteklih godina nije bilo ni nekog visokog snijega. U urbanom dijelu čiste i trotoari i to radi Citarprodukt Ilijaš. Drugi dio koji čiste je planinski u mjestima Srednje, Nišići, Čevljanovići za čišćenje snijega zadužena je firma Halilović Ilijaš – kazao je Emir Porča, šef Odsjeka za saobraćaj i građenje Općine Ilijaš.

U općini Trnovo u zimskom periodu na održavanju cesta radi nekoliko firmi

- Lokalne puteve u Šabićima u zimskom periodu održava firma Milišić trans. U Dejčićima JKP Trnovo u MZ "Trnovo" firma NGBH. Kijevo i Presjenicu čisti Mevludin Comerc. U općini Trnovo nikada nije bilo problema u vezi čišćenja snijega, možda ponekad kada pada ledena kiša pa se odmah stvori led i u tom slučaju ne može se brzo intervenisati – izjavio je Osman Smiječanin pomoćnik načelnika za komunalne poslove Općine Trnovo.

Ko čisti snijeg u općini Ilidža nisu odgovorili na naša pitanja!

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.