open-navfaktor-logo
search
Akcija Magnet
Koga pretresa SIPA: Musić bio šef SDP-a KS i premijer, Vuković SDP-ov ministar, Gavrankapetanović 12 godina direktor KCUS-a...
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su danas, u sklopu operativne akcije "Magnet", na području Sarajeva započeli pretrese stambenih i pomoćnih objekata i pokretnih stvari na više lokacija. Istragom je obuhvaćeno više osoba.
07.12.2022. u 11:44
get url
text

Pretresi se vrše po nalogu Kantonalnog suda u Sarajevu i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo a u saradnji sa Federalnom upravom policije i Ministarstvom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Osumnjičeni su bivši direktor KCUS-a Faris Gavrankapetanović, bivši premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić (SDP), bivši kantonalni ministar zdravstva Zlatko Vuković (SDP) i uposlenica KCUS-a Muvedeta Čedić Butmir. Prema nezvaničnim informacijama oni su uhapšeni, ali pravosudne i policijske institucije tu informaciju još nisu potvrdile.

VEZANI TEKST - Uhapšeni Faris Gavrankapetanović, Muvedeta Čedić, Fikret Musić i Zlatko Vuković

Četiri navedene osobe se terete za počinjena krivična djela Udruživanje radi činjenja krivičnih djela i Zlupotreba položaja ili ovlaštenja u periodu od 2011. do 2012. godine.

Faris Gavrankapetanović bio je zamjenik federalnog ministra zdravstva godinu dana - do 2000., nakon čega je skoro 12 godina bio direktor KCUS-a. Sa svojom porodicom posjeduje nekretnine koje su, prema kupoprodajnim ugovorima, vrijedne više od dva miliona KM čiju kupovinu nisu mogli pokriti njegovi prijavljeni prihodi, o čemu je CIN pisao: šest stanova sa garažama i parking-mjestima, dvije kuće, poslovni prostor i šest i po duluma zemljišta se nalaze u Sarajevu i Počitelju.

Tužilaštvo KS-a sumnjičlio je ranije Gavrankapetanovića da je u periodu od 2004. do 2010. godine nesavjesnim poslovanjem oštetio KCUS za 23,5 miliona maraka jer je, između ostalog, sklapao štetne ugovore u postupcima javnih nabavki. Također, sumnjičen je i da je u Klinički centar nezakonito zaposlio 260 osoba, da je sa pojedinim uposlenicima zaključivao menadžerske ugovore te da je prikrivao gubitke u poslovanju klinike.

Gavrankapetanović je bio i na čelu Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, a Ured za reviziju institucija FBiH u svom izvještaju naveo je brojne zamjerke na njegov i rad Zavoda u tom periodu. O tome možete čitati ovdje i ovdje.

Fikret Musić bivši je SDP-ov premijer Kantona Sarajevo. Ovu funkciju obnašao je u periodu od 2011. do 2012. godine. U istom tom periodu njegov stranački kolega Zlatko Vuković bio na čelu Ministarstva zdravstva.

Musić je bio istaknuti član SDP-a i obnašao je i funkciju predsjednika Kantonalnog odbora SDP-a Sarajevo.

VEZANI TEKST - SIPA pretresa na više lokacija u Sarajevu

Vuković je tokom svog mandata 2012. godine donio Odluku o imenovanju Koordinacionog tima sa sedam članova. Za rukovodioce ovog tima imenovao je sebe i tadašnjeg direktora ZZO-a Farisa Gavrankapetanovića. Naknade su finansirane iz budžeta Zavoda zdravstvenog osiguranja. Ove komisije nisu podnosile izvještaje o radu, ali su članovima naknade isplaćivane, pisao je CIN.  

Četvrta osumnjičena Muvedeta Čedić Butmir je i tokom mandata Farisa Gavrankapetanovića obnašala funkciju koju i danas obnaša, direktorica Stručne nemedicinske službe KCUS-a. Ona je i tokom 2016. godine bila osumnjičena zbog više teških krivičnih djela zajedno sa Gavrankapetanovićem, zloupotrebu službenog položaja ili ovlasti, nesavjesno privredno poslovanje i sklapanje štetnog ugovora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.