open-navfaktor-logo
search
Paralelni procesi
Koja je svrha Zvizdićeve inicijative: HDZ i SNSD već jednom oborili donošenje zakona o Vrhovnom sudu BiH
Ustavnopravna komisija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine će za nekoliko dana razmatrati inicijativu kojom se Vijeće ministara Bosne i Hercegovine zadužuje da pripremi zakon o Vrhovnom sudu Bosne i Hercegovine i uputi ga u parlamentarnu proceduru.
13.08.2023. u 14:24
get url
text

No pitanje je koliko ova inicijativa, koju je 24. jula uputio zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Denis Zvizdić (NiP), ima svrhe i koliko je realna.

Naime, slična inicijativa postojala je i prije dvije godine. Uputio ju je tadašnji delegat, a sadašnji član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović (SDP), ali je oborena na Domu naroda jer su protiv bili delegati iz SNSD-a i HDZ-a.

Glasanje o inicijativi Denis Bećirovića

Također, osnivanje Vrhovnog suda predviđeno je zakonom o sudovima oko kojeg se partneri u državnoj vlasti, kojoj pripada i NiP, još nisu usaglasili, a to je jedan od evropskih prioriteta.

- Zakon o sudovima, koji je skinut sa dnevnog reda zadnje sjednice Vijeća ministara BiH kada i zakon o sukobu interesa, predviđao je osnivanje Vrhovnog suda. Znači to je trebalo biti riješeno kroz zakon o sudovima. Malo je vjerovatno da će to ići tim putem, preko inicijative za donošenje posebnog zakona. Treba to urediti kroz sistemski zakon – kazala je Ivana Korajlić iz nevladine organizacije Transparency international BiH.

Na pitanje da li to znači da Zvizdićeva inicijativa nema šanse ni svrhe odgovorila je da su to neki paralelni procesi.

Korajlić je istakla i da predloženi zakon o sudovima ima određene manjkavosti, između ostalog sužena je mogućnost državnog suda da predmete od najvećeg značaja preuzima s nižih nivoa.

- Zahtjev koji SNSD gura godinama je da se onemogući da državne institucije procesuiraju krivična djela nastala na teritoriji RS-a i za koja RS smatra da ih trebaju oni procesuirati – dodala je Korajlić.

Sada, istakla je Korajlić, svi ti zakoni iz 14 prioriteta koje BiH treba ispuniti na putu ka Evropskoj uniji, idu na neke radne grupe, koje su najavili predstavnici vladajućih stranaka ("Trojka", SNSD i HDZ) nakon sastanka 25. jula.

- Zakoni su blokirani zbog internih ucjena unutar koalicije. Pauzirano je i ono što je u parlamentarnoj proceduri. Rečeno je da će biti na sjednici Zastupničkog doma 22. augusta, ali svi zakoni ponovo trebaju proći doradu radnih grupa. Koje su to grupe, ne znam – dodala je Korajlić.

Od Zvizdića smo zatražili odgovor da li zaista smatra da njegova inicijativa ima šanse da prođe, zašto se odlučio na inicijativu, zašto nije predložio zakon.

- Svih 14 prioriteta Evropske unije jednako su važni i nema razloga da pitanje uspostave Vrhovnog suda BiH ostane po strani - Zvizdićev je odgovor.

O njegovoj inicijativi Ustavnopravna komisija se treba izjasniti 21. augusta, a uvrštena je na dnevni red sjednice Zastupničkog doma planirane za dan kasnije. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.