open-navfaktor-logo
search
Sindikat radnika
Koje su zdravstvene ustanove u KS radnicima isplatile jednokratnu pomoć i u kojem iznosu
Menadžmenti tri javne zdravstven ustanove u Kantonu Sarajevo isplatili su svojim radnicima jednokratne novčane pomoći, kazao nam je Senad Sadiković, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS.
30.12.2022. u 16:36
get url
text

Prema njegovim riječima, radi se o Zavodu za javno zdravstvo KS, koji je svojim radnicima islatio 900 KM, Zavod za transfuzijsku medicinu Federacije BiH, čiji su uposlenici dobili po 500 maraka, te Zavod za zdravstvenu zaštitu žana i materinstva KS, koji je svakom radniku uplatio po 300 KM.

- Pomenute ustanove su iz svojih akumuliranih sredstava radnicima isplatile jednokratnu novčanu pomoć - dodao je Sadiković.

Zdravstvene ustanove koje radnicima nisu isplatile jednokratnu novčanu pomoć su: JU Opća bolnica "Prim.dr. Abdulah Nakaš", JU Zavod za medicinu rada KS, JU Dom zdravlja KS, JU Zavod za bolesti ovisnosti KS, JU Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika u saobraćaju, JU Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata KS, JU Zavod za zdravstvenu zaštitu uposlenika MUP-a KS, Zavod za javno zdravstvo FBiH, Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, JU Apoteke Sarajevo, JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS, JU Psihijatrijska bolnica KS, JU Stomatološki fakultet sa klinikama Sarajevo i JU Zavod za sportsku medicinu KS.

Podsjetimo, usljed rasta indeksa potrošačkih cijena Vlada Federacije Bosne i Hercegovine početkom jula usvojila je Uredbu o pomoći stanovništvu, u kojoj je, između ostalog, navedeno i da poslodavci mogu izvršiti isplatu jednokratne pomoći radniku u visini do 1.080 KM najkasnije do 31. decembra ove godine.

S tim u vezi Federalno ministarstvo finansija u drugoj polovini jula donijelo je Pravilnik o dopuni pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak kojim je utvrđeno da "svi oni koji svojim radnicima odluče pomoći na ovaj način neće morati plaćati porez na dohodak".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.