open-navfaktor-logo
search
Moguća nova većina
Koji plan se sprema za smjenu Vlade KS: Računa se na jednu ruku, scenarij pisali članovi SDA
Skupština Kantona Sarajevo (KS) bi nepovjerenje aktuelnoj Vladi KS trebala izglasati početkom predizborne kampanje za Lokalne izbore. Osamnaest ruku, koliko je potrebno za taj čin, osigurali su zastupnici "Četvorke" uz podršku kadrova Stranke demokratske akcije (SDA).
11.09.2020. u 16:03
get url
text

VEZANI TEKST - Nekima je "zabremedet" selfie s Palmerom, neki na kafi s Harkanom: Pada li Vlada KS?

Stranke koje trenutno čine opoziciju u KS, podsjetit ćemo, trenutno imaju 17 zastupnika u Skupštini KS. Osamnaesta ruka neće biti ona koja pripada zastupniku SDA Aljoši Čampari, koji se nerijetko spominje u tom kontekstu, što ne znači da on nije koautor tog scenarija.

Pri izglasavanju nepovjerenja Vladi KS, Čampara će, prema informacijama Faktora, biti suzdržan, dok bi skupa sa 17 aktuelnih opozicionara ruku trebala dići SDA-ova Admela Hodžić. Njena podrška novoj skupštinskoj većini posljedica je pritisaka i ucjena koje ne dolaze iz opozicije već od određenih struktura iz njene matične stranke.

Činjenicu da ne bi glasao za smjenu Vlade KS, a da bi se ona ipak dogodila, Čampara bi iskoristio kao argument u prilog svojoj tezi da aktuelni predsjednik Kantonalnog odbora SDA Sarajevo Fikret Prevljak ne posjeduje kapacitet da vodi tu organizaciju. 

Bliski odnosi zastupnice Hodžić sa određenim članovima SDA-ove općinske organizacije u Novom Gradz igraju značajnu ulogu u njenoj mogućoj odluci da otkaže povjerenje Vladi KS, a odgovornost za taj potez bi se fakturisala Prevljaku, koji je u unutarstranačkim izborima pobijedio aktuelnog načelnika Općine Novi Grad Semira Efendića.

Uzimajući u obzir da Čampara nerijetko u javnosti ističe osvojenih 10.838 glasova kao svoj ključni politički kapital, te činjenicu da ovakav scenarij baš i nije sofisticirana operacija u kojoj se ne može prepoznati njen reditelj, bit će zanimljiva reakcija tog glasačkog tijela koje nije prekrižilo kvadratić kraj Čamparinog imena da bi dvije godine kasnije srušio vlast koju su podržali na Općim izborima.

U međuvremenu u "Četvorki" teku užurbane pripreme, ne samo za Lokalne izbore već za raspodjelu resora i pozicija u kantonalnoj vlasti. Urnek korišten nakon Općih izbora 2018. godine ovaj put nije upotrebljiv, najprije zbog činjenice da se cijeli plijen dijeli na manji broj zastupnika, ali i zbog nešto drugačijih kapaciteta stranaka u odnosu na početak mandata.

Tako je, primjera radi, stranka Narod i pravda (NiP) mandat započela sa šest zastupnika u Skupštini KS, a u međuvremenu im se pridružio i Elvis Vreto iz Naše stranke. S druge strane, Naša stranka je reducirana sa pet na tri zastupnika, što u praksi znači da novi kantonalni premijer, ukoliko dođe do smjene Vlade, neće biti iz Naše stranke, što je bio slučaj u prošloj vladi kada je tu poziciju obnašao Edin Forto.

VEZANI TEKST - Skupštinska pijaca: Ekskluzivne fotografije, Vreto je prvo potpisao za DF, pa završio u NiP-u

Stranke koje sada čine opoziciju imaju i različite poglede na sastav nove vlasti. U NiP-u nisu oduševljeni idejom da im se pridruži Savez za bolju budućnost (SBB), dok ta ideja nije mrska predsjedniku Socijaldemokratske partije (SDP) Nerminu Nikšiću.

Uprkos činjenici da, dugoročno gledano, preuzimanje vlasti u KS nije politički najmudriji potez, naročito u kontekstu pandemije koronavirusa kojoj se ne nazire kraj, aktuelna opozicija istrajna je u namjeri da se pokuša vratiti na pozicije, prije svega zbog velikog broja kadrova koji se nakon smjene nisu baš najbolje snašli na tržištu rada, ali i zbog skupih investicija, poput odluke Elvisa Vrete u "sudijskom vremenu" da umjesto u Demokratsku frontu pređe u NiP.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.