open-navfaktor-logo
search
Parlament
Koji su rokovi i šta čeka SDP: Još nema kandidata iz srpskog naroda za potpredsjednika FBiH bez kojeg ne može dalje
Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine ovjerila je danas dva kandidata za izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH, i to iz reda bošnjačkog i iz reda hrvatskog naroda. Nedostaje kandidat iz reda srpskog naroda da bi se uopće u Parlamentu FBiH moglo glasati o budućem šefu izvršne vlasti FBiH.
20.01.2023. u 15:46
get url
text

Izmir Hadžiavdić, sekretar Doma naroda Parlamenta FBiH, kazao je da iz Kluba delegata srpskog naroda nisu još dostavili ime kandidata.

Pojasnio je da parlamentarci glasaju o jednoj listi na kojoj moraju biti sva tri kandidata, iz reda svakog od konstitutivnih naroda.

- Rok je do 30. januara – dodao je Hadžiavdić.

Precizirao je da do 30. januara mora biti dostavljen prijedlog CIK-u ili predsjedavajućem Doma naroda koji prijedlog dostavlja CIK-u, te da to može učiniti grupa od 11 delegata iz Kluba delegata srpskog naroda, a u protivnom, shodno izmjenama Izbornog zakona BiH koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, kandidata predlaže grupa od sedam delegata.

Time bi se mogla otvoriti mogućnost da stranke koje ne pripadaju "Osmorci" predlože kandidata.

Sve dok ne bude dostavljen i prijedlog za kandidata za predsjednika / potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda, o listi se ne može glasati prvo u Zastupničkom, a potom u Domu naroda. Bez izbora čelnika izvršne vlasti FBiH ne može se krenuti u formiranje nove Vlade FBiH. Sve dotad ostaje Vlada koju predvodi Fadil Novalić.

Kandidat za predsjednika / potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda je Refik Lendo (SDA), a iz reda hrvatskog naroda Lidija Bradara (HDZ).

Kandidata iz reda srpskog naroda, prema informacijama iz Doma naroda, treba dati SDP i on treba doći iz Tuzlanskog kantona.

Pitanje je zašto to još nisu učinili. Iz ove stranke uvjeravaju pak da će kandidat biti predložen u zadatim rokovima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.