open-navfaktor-logo
search
Bahatost
Kojih šest sa fotografije nisu mogli ni do Zetre, pa su im Pfizer donijeli u kabinete?
Na današnjoj konferenciji za medije Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo, priznao je da se šest članova Vlade KS vakcinisalo u svojim kabinetima.
19.08.2021. u 15:24
get url
text

Dogodilo se to 8. jula, kaže premijer, odmah čim je Vlada tog dana na sjednici donijela odluku da će se svi ministri vakcinisati. Medicinske ekipe su došle u Vladu. 

Kojim članovima Vlade su medicinske ekipe "došle na noge", Forto nije želio otkriti.

VEZANI TEKST - Skandalozno: U danima kad su onkološke pacijente vraćali jer "nema" Pfizera, ministri u KS su dobili Pfizer
 

Forto je također otkrio da je dominantan broj ministara koji su primili Pfizer vakcinu, što su ranije potvrdili ministri Adnan Šteta, Admir Katica i Adnan Delić. Oni su se izjasnili ranije da su se vakcinisali Pfizerom.

Šteta i Katica tvrde da su vakcinu primili u sarajevskoj Zetri, dok Delić nije želio otkriti gdje se vakcinisao.

Ministar prostornog uređenja Enver Hadžiahmetović tvrdi da je primio vakcinu Sputnik V, koja nikada do sada nije bila u upotrebi u Federaciji BiH, dok se novoimenovana ministrica pravde Darja Softić Kanedić vakcinisala u Srbiji. Za Hadžiahmetovića je Forto kazao kako misli da je vakcinu primio u BiH. 

 Ranije je Pfizer vakcinu primio i ministar zdravstva Haris Vranić, a on se vakcinisao u svojstvu medicinskog radnika.

Za pet članova Vlade poznato je gdje i koju vakcinu su primili ili da se barem nisu vakcinisali u svojim kabinetima, dok za preostalih osam članova nije poznato.

VEZANI TEKST - Forto žali samo što se nisu slikali kad su primili Pfizer, opet obmanjuje javnost u vezi s onkološkim pacijentima

Premijer Edin Forto, kao i ministri Adnan Delić, Samir Avdić, Davor Čičić, Omer Osmanović, Ivana Prvulović, Melika Husić-Mehmedović i Naida Hota-Muminović ne žele javno otkriti da li su se vakcinisali u svojim kabinetima, ali sudeći prema Fortinim riječima, samo za njih dvoje, od osam pobrojanih, medicinski radnici nisu morali dolaziti u zgradu Vlade KS. Budući da se Vlada ne želi izjasniti o svakom ministru ponaosob, građanima ostaje da nagađaju kojih dvoje nisu vakcinisani u svojim kabinetima, odnosno kojih šestero sa fotografije jesu. 

Premijer Forto ne smatra da je bahatost to što članovi Vlade KS nisu stali u red sa građanima ispred sarajevske Zetre, te je samo otvorio mogućnost da je Vlada tim potezom možda pogriješila. 

Otkrio je premijer i to da su članovi Vlade imali priliku da biraju vrstu vakcine, odnosno između kineske i američke, te da su na kraju odabrali Pfizer.

Treba li uopće podsjećati da medicinske ekipe nisu došle na noge čak ni članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine? Šefik Džaferović vakcinu je primio u Zenici, čekajući u redu s građanima u slučaju i prve i druge doze. Primio je Sinofarm. Milorad Dodik je vakcinisan u Kliničkom centru u Banjoj Luci, a dobio je Sputnik V. Za predsjedavajućeg Željka Komšića nije poznato da li se vakcinisao. 

Među onima koji su se vakcinisali čekajući u redu ispred Zetre, bio je i Bakir Izetbegović, predsjedavajući Doma naroda BiH i predsjednik SDA. Vakcinisao se nakon poziva koji je dobio, kao i članovi Predsjedništva. 

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.