open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Naše stranke
Kojović: Ne znam šta je toliko uvrijedilo Bogićevića; Konakovićeva izjava nepametna
Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović rekao je danas za N1 da je izjava Elmedina Konakovića, predsjednika Naroda i pravde, o Jasminu Ademoviću ''kao genetski predodređenom'' za funkciju predsjedavajućeg Gradskog vijeća Sarajeva - bila loša i nepametna.
29.03.2021. u 18:38
get url
text

- Ta izjava je bila jako loša, nepromišljenja i nepametna - ocijenio je Konakovićev koalicioni partner.

VEZANI TEKST - Od kuma mali Jasmin, pomutio mu je razum sasvim: Konaković o "genetskoj predodređenosti"

Smatra da Konakoviću "takva izjava nije trebala". 

- Loša izjava, nepromišljena i nepametna, razumijem šta je gospodin Konaković htio da kaže, ali je to rezultat jedne nepromišljenosti, načina na koji reaguje u medijima. Nismo reagovali, ako treba da reagujem sada. Mislim da je loša, nepametna i nepromišljena izjava - ponovio je Kojović za N1.

U vezi s novim kandidatom kojeg će SDP ponuditi za poziciju gradonačelnika, Kojović je rekao da ne može govoriti o imenima. 

- Neka imena dolaze iz reda srpskog naroda, neka iz reda ostalih. Ne mislim da ćemo mijenjati ljude koji su izabrani, predloženi, kandidovani. Mislim da će SDP izaći sa prijedlogom - izjavio je predsjednik Naše stranke. 

Na pitanje o Bogiću Bogićeviću koji je povukao svoju kandidaturu za gradonačelnika, Kojović je između ostalog, rekao "da ne zna šta je to toliko uvrijedilo Bogića Bogićevića". 

VEZANI TEKST - Čengić: Ako SDP sad odluči kandidovati Bošnjaka, Ademović će morati odstupiti

Zašto na prvoj sjednici Gradskog vijeća Sarajeva nije došlo do izbora Bogića Bogićevića?

- To je i za mene veliko pitanje. Meni bi bilo neprijatno i iznijeti vrstu obrazloženja koju smo dobili - rekao je Kojović dodajući da vijećnici krnje Četvorke "nisu razumijevali proces koji je propisan Statutom".

- Ja nisam u stanju da ulazim u glave drugih ljudi da vidim šta se dogodilo. Ono što ja znam što vam mogu iz iskustva reći kada je u prethodnom sazivu biran gradonačelnik, bila je većina od 16 vijećnika koji su trebali izglasati Sabinu Ćudić - dodao je uz pojašnjenje da su tada stavovi promijenjeni u svega nekoliko sati.

Abdulah Skaka, aktuelni gradonačelnik, je katao prije dva dana kako je Kojoviću poslao poruku da se vide na kafi i razgovaraju o izboru u Gradskom vijeću. Skaka je ustvrdio da je htio dogovor o izboru Bogićevića, ali da mu je Kojović drsko odgovorio da nema želju da s njim pije kafu. 

VEZANI TEKST - Hadžibajrić za Faktor: Dugo sam šutio radi dobrobiti koalicije

- Zvao me da pijemo kafu, meni ne pada na pamet. Ako ima neko zvanično da razgovara neka pošalje dopis kao što i mi šaljemo. Ne znam o čemu bih razgovarao s gospodinom Skakom - rekao je Kojović te dodao da su imali "18 i više glasova za izbor Bogićevića i da je to bio najgalantniji izbor gradonačelnika". 

Na većinu pitanja je odgovorio da "ne zna" i da "nije upućen" u vezi s procesom. O tome da je NBL (NES) Ibrahima Hadžibajrića i prije sjednice iznio stav da neće glasati za Jasmina Ademovića i da nisu potpisali podršku, Kojović je tvrdio da "prvi put čuje". Ta informacija, kao i spisak potpisa su, podsjećamo, objavljeni u gotovo svim medijima. 

Kojović je mnogo toga danas "prvi put čuo i nije znao", pa i to da je Kemal Ademović vjenčani kum Elmedina Konakovića. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.