open-navfaktor-logo
search
Online sastanak opozicije
Kojović, Nikšić...: Nisu podržali budžet institucija BiH, sad najavljuju proteste jer nema novca za izbore
Sve više se u režiji koalicije SDA, SNSD i HDZ spominje mogućnost dodatnog odlaganja lokalnih izbora. Neusvajanje državnog budžeta je samo jedan od planiranih scenarija, navodi se u saopćenju koje je proslijeđeno iz SDP-a. 
13.07.2020. u 15:33
get url
text

Budžet institucija Bosne i Hercegovine prošle sedmice nije usvojen jer nije bilo entitetske većine u Zastupničkom domu BiH. Među onima koji nisu glasali za budžet bili su i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić te Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke. Za budžet nisu glasali ni neki drugi zastupnici iz ove dvije stranke u Parlamentu BiH.

Njih dvojica te Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde, Mirsad Hadžikadić, predsjednik Platforme za progres, Božo Skopljaković, predsjednik Hrvatske stranke i Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka, održali su danas oline sastanak te nakon toga saopćili: 

- Pokušaj vladajućih stranaka da demokratiju stave u karanatin i na taj način suspenduju pravo građana da biraju i budu birani predstavlja tačku koju neće tolerirati ni opozicione stranke, ali ni građani u Bosni i Hercegovini. Zbog toga i na ovaj način želimo vrlo jasno poručiti kako je presudno važno da se osiguraju sredstva za održavanje lokalnih izbora u ovoj godini.

Za opozicione stranke je potpuno neprihvatljivo da HDZ i SNSD, zbog situacije u kojoj su evidentno izgubili kontrolu nad Centralnom izbornom komisijom BiH, uvjetuju i taocima drže građane Bosne i Hercegovine osporavanjem usvajanja budžeta.

Mi nećemo sjediti skrštenih ruku i čekati da se SDA, SNSD i HDZ kriju iza svojih navodnih sporazuma, koji ne vrijede ni 24 sata od slavodobitnog proglašavanja, tražeći opravdanje kako da se izbori ne održe. Mi, u SDP-u, NS-u, NIP-u, Platformi za progres, NBL-u, HS-u i NB-u, smo čvrsto opredjeljeni da iskoristimo sva demokratska sredstva kako bi spriječili namjeru vladajućih stranaka da spriječe održavanje lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini.

Jednoglasni smo u namjeri da nećemo dopustiti da vladajući iskoriste stanje pandemije i navodnu brigu za zdravlje građana kako bi umrtvili i spriječili opoziciju da jasno artikulira nezadovoljstvo građana, uključujući i organiziranje mirnih protesta u gradovima širom Bosne i Hercegovine. Pri tome smo opredjeljeni da jedinstveni protesti opozicije budu organizovani uz poštivanje svih preporučenih mjera zaštite i zakonskih propisa.  

VEZANI TEKST - Konaković najavljuje beogradski scenarij u Sarajevu, dok se država blokira iz Mostara i Banje Luke!?

S našim stavovima upoznat ćemo i predstavnike međunarodne zajednice koji, svjesno ili nesvjesno, u posljednje vrijeme pomažu vladajućim strankama da nam nameću standarde koji ne vrijede nigdje u demokratskom svijetu. Kako i koliko vrijede navodni festivali demokratije vidjeli smo samo 24 sata nakon posljednjeg sastanka u Lukavici.

Zato od njih očekujemo umjesto ispraznih dogovora, da preuzmu aktivniju ulogu u omogućavanju održavanja fer i poštenih lokalnih izbora, uvođenjem novih tehnologija u izborni proces.

Koordiniran rad opozicije na artikuliranju stavova nastavit ćemo i ubuduće uz otvorenu mogućnost da nam se pridruže i druge opozicione političke partije iz cijele Bosne i Hercegovine, pod uslovom da ne dijele vlast sa SDA, HDZ, SNSD i Demokratskom frontom na bilo kojem nivou.

Ujedinjeni smo oko potrebe da omogućimo građanima Bosne i Hercegovine osnovno ljudsko pravo da biraju i budu birani, ne ističući svoje uske političke interese, već upravo jedan zajednički koji se ogleda u napretku Bosne i Hercegovine na svim poljima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.