open-navfaktor-logo
search
Formiranje vlasti
Kojović o glasanju za Čavaru: I oni koji su ga stavili na crnu listu dali bi prioritet sporazumu sa HDZ-om
Rukovodstvo Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine izabrano je posredstvom koalicije "Osmorke" i HDZ-a čijom zaslugom je u rukovodstvo Zastupničkog doma Parlamenta BiH izabran i HDZ-ov Marinko Čavara koji je ranije ove godine stavljen na američku crnu listu.
04.12.2022. u 17:15
get url
text

Čavara je u rukovodstvo Zastupničkog doma došao zahvaljujući pogaženoj principijelnosti pojedinih političara koji su u više navrata godinama ranije naglašavali da takvo nešto nikada ne bi učinili.

Koalicioni dogovor "Osmorke" i HDZ-a u nezavidan položaj stavio je mnoge, a posebno kadrove Naše stranke čija je retorika da nikada ne bi koalirali sa nacionalnim strankama i političarima sa crne liste sve tiša, gotovo da se više i ne čuje. U koaliranju sa "nacionalnim strankama" i političarima koji se nalaze na američkoj crnoj listi čelnici Naše stranke vide "dobrobit za Bosnu i Hercegovinu". Barem tako kaže zastupnik u Parlamentu BiH Predrag Kojović koji je u izjavi za portal Klix kazao da je to bila "mučna odluka koja ne prestaje da ga mori".

Ono što je posebno zanimljivo jeste izjava Kojovića u kojoj kaže da bi i oni koji su stavili Čavaru na crnu listu dali prioritet sporazumu "Osmorke" i HDZ-a.

VEZANI TEKST - Kojović nekad: Čavara dočekao zločinca Kordića, neću glasati za njega; Kojović danas: Glasao za Čavaru 

- Iz direktne komunikacije sa onima koji su Čavaru stavili na crnu listu bilo je jasno da bi i oni prioritet dali već postignutim dogovorima i momentumu koji "Trojka" diktira - rekao je između ostalog Kojović.

Iz Ambasade SAD-a su prije dva dana na upit medija komentirali Čavarin izbor. 

- Sjedinjene Američke Države ne određuju koje političke stranke formiraju vlade ili koje osobe popunjavaju određene pozicije, ali je krajnje razočaravajuće da sankcionisani pojedinci, kao što je gospodin Čavara, nastavljaju obnašati vodeće uloge u vlasti. Ovakva imenovanja šalju pogrešnu poruku o posvećenosti dobrom upravljanju, euroatlantskim vrijednostima i konstruktivnom angažmanu sa drugim političkim partijama usmjerenom ka pronalaženju pragmatičnih i praktičnih rješenja za svakodnevne probleme sa kojima se suočavaju ljudi ove zemlje - kazali su iz Ambasade SAD-a za Patriu.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.