Sladoled, osvježenje koje svi volimo, ovog ljeta za mnoge će biti nedostižan jer su mu cijene naglo porasle, a plaće baš i nisu.
Neki tvrde da je razlog za to u poskupljenju jednog sastojka – kokosovog ulja.
Kome vjerovati – prodavačima i distributerima sladoleda ili onima koji prave taj omiljeni ljetni desert?
Da li je kokosovo ulje zaista najpotrebniji ili uopće potreban sastojak, pitali smo Zikriju Bajramovića, starog slastičara i predsjednika Udruženja slastičara BiH, koji je za Faktor rekao da su priče o glavnom sastojku – kokosovom ulju – "ublehe".
– Nije tačno da je kokosovo ulje najvažniji sastojak za sladoled. Za ovu poslasticu potrebno vam je mlijeko i šećer, a šta ćete vi još dodati – da li pistaće koje su skupe, kokosovo ulje, čokoladu – to je sad na vama. Što se tiče sladoleda, glavni sastojci su mlijeko i šećer – kaže Bajramović.
Međutim, ova ledena poslastica poskupjela je svuda u svijetu jer su, kako se ističe, cijene kokosovog ulja – esencijalnog za proizvodnju mnogih vrsta industrijskog sladoleda – u 2025. godini zabilježile značajan rast, a stručnjaci predviđaju da će taj trend potrajati, s obzirom na to da potražnja i dalje nadmašuje ponudu.
Kugla pod inflacijom
Da su trgovci već uveliko počeli koristiti ove najave poskupljenja "esencijalnog sastojka za sladoled", svjedoče i cijene sladoleda u centru Sarajeva, gdje jedna kugla košta pet KM, dok ste prošle godine u ovo doba kuglu sladoleda mogli pojesti za najviše dvije KM.
Da je situacija kod komšija u Hrvatskoj još gora, svjedoče kazivanja turista koji se na društvenim mrežama žale kako kugla sladoleda na Jadranu košta čak pet eura.
Važno je reći da faktori koji utječu na cijenu sladoleda na Jadranu, ali i na sarajevskoj Baščaršiji, u starom dijelu Mostara, pa i u Neumu, sigurno nisu kokosovo ulje, nego pohlepa trgovaca koji u sezoni žele što više zaraditi – bukvalno pljačkom turista, ali i stanovnika koji tu žive, a koji sa svojim mjesečnim primanjima, pa čak i zaradama u tim istim trgovinama i restoranima, često ne mogu sebi i svom djetetu priuštiti ovu ledenu poslasticu.