open-navfaktor-logo
search
Novo Sarajevo
Koldžo: Svom nasljedniku Tanoviću ostavljam stabilan budžet uprkos korona krizi
Nakon što nije osigurao još jedan mandat u Općini Novo Sarajevo na Lokalnim izborima 2020. godine, aktuelni načelnik Nedžad Koldžo ističe da svom nasljedniku Hasanu Tanoviću ostavlja jako stabilnu jedinicu lokalne samouprave koja je uposljednjih desetak godina imala najdinamičniji razvoj u Bosni i Hercegovini. 
05.12.2020. u 09:03
get url
text

Novoizabrani načelnik Hasan Tanović posjetio je Općinu Novo Sarajevo, gdje ga je primio aktuelni načelnik Nedžad Koldžo. Nakon završene posjete, Koldžo je kazao da su se u razgovoru fokusirali na usvajanje budžeta Općine za 2021. godinu.

- Ostavljam izuzetno uspješnu i odgovornu administraciju koja je svojim radom, zajedno sa mnom, u prethodnom periodu postigla zapažene rezultate o čemu svjedoči i niz nagrada koje smo dobili. Što je najvažnije svom nasljedniku ostavljam stabilan budžet u ovom vremenu teške ekonomske krize izazvane posljedicama pandemije koronavirusa. I pored toga, Općinskom vijeću sam proslijedio Prednacrt budžeta Općine za 2021. godinu u iznosu 20 miliona i 365 hiljada maraka, čije usvajanje se čeka do kraja godine kako je to zakonom određeno. Predloženi Prednacrt za 2021. godinu je u odnosu na 2020. godinu veći za 695 hiljada maraka – ističe Koldžo. 

Ovdje je bitno istaći, dodaje Koldžo, da su na kraju godine uspjeli naplatiti značajna sredstva koja su se vodila u dugotrajnim sudskim postupcima, što je u konačnici značajno pozitivno utjecalo na projekciju budžeta za 2021. godinu.

- U budžetu smo predvidjeli i ostavljamo ostvareni prihod za početak realizacije svih velikih i kapitalnih projekata koji su dio Strategije razvoja Općine Novo Sarajevo do 2023. godine, a koja je usvojena zajedno sa građanima. 

To su sve projekti koji treba da nastave dinamičan razvoj Novog Sarajeva, a neki od projekata su izgradnja dječijeg igrališta u Varaždinskoj ulici za koje je planirano 600 hiljada maraka. Sredstva su osigurana i za početak aktivnosti na uspostavi sportsko-rekreativne zone u Velešićima za šta je u ovoj fazi predviđeno 150 hiljada maraka, s obzirom na činjenicu da smo sredinom prošle godine od državnih vlasti dobili povrat vlasništva nad kasarnom "Šemso Baručija" i strelištem. Radi se o projektu koji treba da se realizuje narednih nekoliko godina – kaže Koldžo.

Za izgradnju urbanog parka nacionalnih manjina ostavljeno je 350 hiljada maraka. Za prvu fazu realizacije projekta Smart-City u Vilsonovom šetalištu planirano je 100 hiljada maraka, dok je za izgradnju Centralnog spomen-obilježja planirano 580 hiljada maraka. U naselju Grbavica predviđena je izgradnja četvrtog Centra za zdravo starenje za šta je ostavljeno 450 hiljada maraka. Za početak gradnje novog objekta OŠ "Pofalići" planirano je 650 hiljada maraka, a za investicije za energetsku efikasnost objekata 240 hiljada maraka. Za održavanje cesta na području Općine Novo Sarajevo u budžetu za 2021. godinu planirano je 980 hiljada maraka. Za sanaciju stambenog fonda i zaštitu životne sredine 395 hiljada maraka, što obuhvata sufinansiranje sanacije liftova u objektima kolektivnog stanovanja. Za program izdataka za prirodne i druge nesreće planirano 490 hiljade maraka, nabraja Koldžo šta ostavlja da se realizuje u narednom periodu i za što su osigurana sredstva u predloženom budžetu Općine.

Načelnik dodaje da je ponosan šta ostavlja svom nasljedniku, a najvažnija je Strategiju razvoja sa projektima koji su dio Dokumenta okvirnog budžeta 2021-2023. godina. 

- Zato me čudi izjava mog nasljednika Hasana Tanovića, "da će sve učiniti da osigura adekvatne prihode koji će nadoknaditi smanjenje budžetskih sredstava i time omogućiti postepeni razvoj". Čudno je to reći da će Općina koja je imala najdinamičniji razvoj u proteklih desetak godina sada krenuti u postepeni razvoj. To kao da znači usporavanje razvoja Općine i mislim da to ne podržava ni Strategija razvoja, a ni građani to ne bi željeli, jer ono što su nadležnosti lokalne samouprave se moraju raditi i provoditi – kaže Koldžo. 

Općina Novo Sarajevo je izdvajala najviše sredstava u Kantonu Sarajevo i državi za stipendiranje đaka i studenata.

- Provodimo sedam aktivnih politika zapošljavanja, značajna sredstva izdvajamo za brigu o socijalnim kategorijama društva, porodiljama i mladima, boračkoj populaciji i njegovanju kulture sjećanja. Posebnu pažnju smo posvetili afirmaciji sporta, razvoju kulture i obrazovanja. Značajna sredstva svake godine se izdvajaju za  komunalne, infrastrukturne i saobraćajne projekte, što se ni u kom slučaju ne bi smjelo mijenjati jer sve to predstavlja pozitivne prakse u razvoju Općine i unapređenja života naših sugrađana. Iskreno se nadam da će se ovakav razvoj Općine Novo Sarajevo nastavit i moj nasljednik - zaključuje Koldžo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.